[caption id="attachment_6427" align="alignnone" width="1024"] Vinodling i Gallura på Sardinien.[/caption] Den här veckan bjuder jag på en helgmeny med doft och smak från Sardinien. För några veckor sedan hade Matmagasinet ett italienskt event med vinprovning, mat och vin från Sardinien. Restaurang Grande i Västra hamnen i Malmö förvandlades under två kvällar till en sardisk trattoria exklusivt för Matmagasinets läsare. Här bjuder jag på de goda recepten och tipsen så att du enkelt kan ordna en sardisk middag därhemma. Helgmeny från Sardinien Välkomstbubbel Torbato Brut, 135 kr. NR 77274, beställningssortimentet. Sardisk antipasto – chark, ost, grönsaker och tunnbröd Monteoro, Gallura superiore, 145 kr. NR 73881, beställningssortimentet. Sardisk durumvetepasta med ragú på salsicca Tanca Farrà, 179 kr. NR 78841, beställningssortimentet. Vildvinsgryta marinerad i Cannonau med ugnsstekt rosmarinpotatis Marchese di Villamarina, 399 kr. NR 90459, tillfälligt sortiment. Saffransglass Sardisk mandelkaka Anghelu Ruju, 398 kr. NR 79821, beställningssortimentet. Sardisk antipasto Middagen inleds med antipasto. På Sardinien startar man ofta måltiden med charkuterier och ostar av olika slag. Det är mycket vanligt att vildsvin ingår i charken och de är kända för sina goda fårostar. Till serveras oliver, inlagda kronärtskockor och soltorkade tomater och det sardiska tunnbrödet pane carasau. Det är supertunt och bakas med durumvete, vatten, salt, jäst och olivolja. Du kan hitta det i butiker specialiserade på italiensk mat. Brödet passar utmärkt till ost och chark. [caption id="attachment_6420" align="alignnone" width="1024"] Antipasto som på Sardinien, chark, fårostar, kronärtskockor, tomater och supertunt bröd, pane carasau. Foto Christina Uhlin[/caption] Snäckliknande sardisk pasta Som rätt två blir det en sardisk kort snäckliknande pasta med salsiccia. Pastasorten kan du också hitta i butiker med italiensk mat. Sardinien - känd för sina goda fårostar Sardinien den italienska ön mitt i Medelhavet och långt från fastlandet har sin alldeles egna kultur och mattradition. Det finns fler får än människor på ön som är känd för sina goda fårostar, de karga betesmarkerna som gör att osten får en unik karaktär. I en sardisk måltid ingår alltid någon form av fårost. I stället för parmesan använder man lagrad pecorino att strö över pastan. Det är vanligt att man börjar med en antipasto-tallrik med ost och lokala charkuterier. Saffran är en annan ingrediens som ofta smyger sig in i recepten, inte för att dominera utan bara anas och lyfta de andra smakerna. Eftersom det är en ö omgiven av vatten äts det mycket fisk och skaldjur, men det är också mycket vanligt med vildsvin i både charkprodukter, kött- och färsrätter. Cannaou - inhemsk druva Sardinien har alltid varit en vinproducerande region och tack vare de många soltimmarna och vindarna som sveper över ön, är Sardinien så passande för vinodling och på senare år produceras det även goda kvalitetsviner, som vunnit priser på internationella vintävlingar. I Piani strax norr om Alghero ligger Sella & Mosca en av de största enskilda vingårdarna i Italien. De har också vinodlingar på andra delar av ön bland annat i Gallura. På Matmagasinets sardiska kväll hade deras odlings- och vinexpert Giovanni Pinna rest till Sverige för att berätta mer om vinerna och produktionen. Under kvällen provades deras viner i kombination med sardisk maten. Det bästa är när mat och vin kompletterar varandra på bästa sätt. [caption id="attachment_6421" align="alignnone" width="1024"] Sardisk pasta av durumvete salsicciaragu. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Sardisk pasta av durumvete med ragú på salsicca På Sardinien använder man en liten snäckliknande pasta. Du kan givetvis ersätta den med annan pastasort. 6 portioner Tid: 1 timme 1 gul lök 1 msk olivolja ca 300 g färsk salsiccia 1 burk Polpa, finkrossade tomater ½ kuvert saffran à 0,5 g 2 krm chiliflakes nymald svartpeppar 1 kruka basilika eller 1 rejält knippe ev salt 500 g gnocchetti sardi eller annan kort pasta 100–150 g lagrad pecorino Gör så här 1. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja i en gryta.. 2. Halvera korvarna på längden och skrapa ur inkråmet. Hacka det i minder bitar eller finfördela det med fingrarna. Låt inkråmet fräsa med löken i 10 minuter. Tillsätt sedan tomaterna, saffran, svartpeppar och chiliflakes. Låt sjuda minst 30–40 minuter. 3. Tillsätt basilikabladen när såsen är kokt. 4. Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt förpackningen. 5. Häll av vattnet från pastan men spara någon dl. Blanda ner den avrunna pastan i den varma tomatsåsen, späd eventuellt med lite av det sparade kokvattnet. 6. Smaka av om det behövs salt och mer svartpeppar eller chiliflakes. Osten som strös på ger också sälta. [caption id="attachment_6422" align="alignnone" width="1024"] Köttgryta kokt i Cannanao-vin och grönsaker serverade med rosmarinstekt potatis. Foto: Christina Uhlin[/caption] Vildsvinsgryta i Cannonau Mustiga smaker av Cannonau-vinet. Cannonau är en sardisk druva som i andra delar av världen heter Grenache eller Garnacha i Spanien. Vi har använt Cannonau (nr 2004) från Sella &Mosca som finns i det ordinarie sortimentet på Systembolaget och även passar utmärkt att dricka till rätterna. Sätt i gång i tid för köttet ska marinera i minst 12 timmar och sedan sjuda länge 6 portioner Tid: 3–4 timmar 1 kg grytbitar av vildsvin, t ex bog Marinad 2 dl rött vin Cannonau 1 gul lök, i klyftor 2 vitlöksklyftor, pressade 2 lagerblad Gryta marinerade köttet olivolja 2 tsk salt nymald svartpeppar 2 gula lökar 3 morötter 3–4 selleristjälkar 1 vitlöksklyfta 1 burk Polpa, finkrossade tomater, 400 g 3 dl Cannonau-vin 2 lagerblad Rosmarinstekt potatis 1,2 kg fast potatis olivolja 1 tsk salt 2 kvistar färsk rosmarin Gör så här 1. Skär köttet i kuber. Lägg det i marinaden i minst 12 timmar. Rör om några gånger under tiden. 2. Sila bort marinaden och plocka upp köttbitarna. Kasta marinad och lök. Bryn köttbitarna i olivolja i en stekpanna och flytta sedan över till en gryta. Salta och peppra köttet. Koka ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i grytan. 3. Skala och tärna lök och morötter. Ansa selleristjälkarna och skiva dem. Häll alltsammans i grytan tillsammans med pressad vitlök, tomater och vin. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme under lock i ugnen på 125° eller på spisen. Grytan ska sjuda länge ca 3 timmar tills köttet blir riktigt mört och löken sönderkokt. 4. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och fördela rosmarinrosetter. Stek mitt i ugnen, ca 35 minuter, tills potatisen fått fin färg och är mjuk. [caption id="attachment_6423" align="alignnone" width="1024"] Saffransglass med sardiska mjuksega mandelkakor. Foto: Christina Uhlin[/caption] Sardiska mandelkakor Söta mandelkakor som är lite mjuksega i konsistensen är mycket vanliga på Sardinien. De finns att köpa färdiga men du bakar dem enkelt därhemma. ca 12 kakor Tid: 20 minuter 200 g mandelmassa 1 äggvita ev ½ krm bittermandelolja ½ dl mandelspån florsocker Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Blanda mandelmassa, äggvita och ev bittermandelolja till en jämn smet. 3. Forma ca 12 små bollar med vattensköljda händer. Lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper. Strö på mandelspån och tryck fast dem och platta samtidigt till kakan lätt. 4. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter, de ska ha en ljus färg och fortfarande vara mjuk inuti. Låt svalna. Pudra på florsocker. Saffransglass Om du inte får tag på saffransglass i din butik kan du enkelt göra en snabbgjord egen variant med vaniljglass som bas. 6 portioner Tid: 10 minuter + 1 timme 1 kuvert saffran à 0,5 g 1 msk rom eller cognac 1 liter vaniljglass Gör så här 1. Finstöt saffranet och häll på spriten och låt stå minst 1 timme. 2. Rör ut saffransspriten med färdig vaniljglass, ställ i frys om du inte ska servera direkt.