[caption id="attachment_9097" align="alignnone" width="1024"] Mycket lättgjord persikomarmelad.[/caption] Härom dagen hade jag köpt nektariner och persikor, ni vet när de säljer ett plasttråg med ganska billiga nektariner eller persikor. Ibland kan det vara jättefina och ibland är det inte lika söta, saftiga och goda utan lite träiga. Men det går alltid bra att koka marmelad av dem. Det sperlar ingen roll om det är nektariner eller persikor. Du kan även blanda nektariner och persikor. Det blir ljuvligt gott, marmeladen blir så god på en rostad macka eller skorpa. En liten klick i filen är också supergott. Testa får du se av 3/4 kg får du tre burkar marmelad. Trevligt att ge bort en burk också. Skålla och skala frukten Jag tar bort skalet genom att skålla frukten. Jag skär ett kryss på motsatt sida där fästet sitter och sedan doppar jag dem i kokande vatten ca 15 sekunder, sedan är det lätt att dra av skalet. Det enklaste är sedan att mixa fruktköttet grovt med en mixerstav, men du kan givetvis skära det i små bitar också. Jag har även i lite pressad citron för att få lite syra. Persikomarmelad eller nektarinmarmelad 3 små burkar ca 700 g nektariner eller/och persikor 2–3 tsk pressad citron 250 g syltsocker Gör så här 1. Koka upp vatten i en vid kastrull. Skär ett kryss i frukten. Lägg ner en frukt ca 15 sekunder, ta upp den och dra av skalet. Fortsätt med alla frukterna Skär bort kärnorna. Mixa fuktköttet grovt med en mixerstav eller skär det i små bitar. 2. Väg upp fruktköttet, det ska nu vara ca 500 g. Blanda fruktköttet med 250 g syltsocker i en kastrull. Det blir bra med hälften av fruktens vikt tycker jag. Till 500 g frukt tar jag 250 g syltsocker. Rör ner pressad citron och koka upp blandningen. Låt sedan sjuda utan lock 8–10 minuter. Skumma och häll upp på väl rengjorda burkar. Förvara svalt. [caption id="attachment_9099" align="alignnone" width="1024"] Marmeladen är så god på rostat bröd eller en skorpa.[/caption]