[caption id="attachment_8884" align="alignnone" width="1024"] Här bjuder jag på en riktig favorittårta. Foto:Christina Uhlin[/caption]Fira nationaldagen med en förförisk tårtaJag har många tårtfavoriter med jordgubbar och andra bär och här kommer en av dem. Den är lika god med hallon och blåbär som med jordgubbar, men hallonen och blåbären får vi vänta på ett tag till. Jag gillar den här tårtan med sött, syrligt, lent och knaprigt, ja allt finns i den här underbara dessertrullen. Tål du inte hasselnötter kan du ta sötmandel, det blir också jättegott.[caption id="attachment_8880" align="alignnone" width="1024"] Marängrulle med citronkräm, jordgubbar och mascarponekräm. Foto: Christina Uhlin[/caption]Marängrulle med citronkräm och bärSå läcker till alla sommarens bär, det passar lika bra med hallon eller blåbär i stället för jordgubbar.1 rulle, 8–10 bitar Tid: 50 minuter 1 dl hasselnötter 5 äggvitor 3 dl strösocker Citronkräm 5 äggulor 1 dl strösocker rivet skal av 1 ekologisk citron ½ dl pressad citronsaft Mascarponekräm 2 dl vispgrädde 250 g mascarpone 1 msk strösocker ca 250 g jordgubbar, hallon eller blåbär Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Hacka hasselnötterna. 2. Citronkräm: Blanda alla ingredienser till krämen i en liten kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en fast kräm. Kyl i vattenbad. 3. Marängbotten: Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa ner sockret lite i taget. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Strö över nötterna. 4. Grädda på andra falsen nerifrån 16–18 minuter. Smetan ska ha stannat men inte blivit helt torr. Låt den ligga kvar på plåten ca 10 minuter. 5. Stjälp försiktigt upp marängbottnen på ett bakplåtspapper. Vänta ytterligare 10 minuter innan du försiktigt lossar papperet. Om papperet är svårt att lossa kan du ställa bottnen en stund i frysen så lossnar det lättare. 6. Mascarponekräm: Vispa grädden och vispa sedan ner mascarpone och socker till en tjock kräm. 7. Bred citronkräm över bottnen. Fördela mascarponekrämen ovanpå och strö till sist över halverade jordgubbar, hallon eller blåbär. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Skär breda skivor med en sågtandad kniv. Servera gärna med extra bär vid sidan om.[caption id="attachment_8881" align="alignnone" width="1024"] Servera gärna extra jordgubbar vid sidan om. Foto: Christina Uhlin[/caption]En annan typ av jordgubbstårta mer klassisk hittar du här.