[caption id="attachment_6892" align="alignnone" width="1024"] Lättbakad tårta med mandelbottnar, citronkräm, grädde och bär. Foto: Pepe Nilsson[/caption] En lättgjord tårta med knapriga mandelbottnar och syrlig kräm som kontrast till len grädde och friska jordgubbar. Så fräscht och gott! Vem blir inte glad av den? Kanske en tårta att baka till morsdag eller för att fira pingst. Tårtan är lättgjord och vill du göra det ännu enklare kan du skippa citronkrämen, det blir gott ändå, även om jag tycker att citronkrämen är det som ger den där härliga smakbrytningen till grädden och bären. Tårtan är helt glutenfri och vill du även göra den laktosfri så är det enkelt att byta ut grädden mot laktosfri grädde. Förbered dagen före Kräm och bottnar kan du göra klara långt i förväg men lägg inte ihop tårtan förrän samma dag. Det funkar även mycket bra att frysa bottnen och krämen håller sig fin ett par dagar i kylskåp. Trevlig helg! Mandeltårta med citronkräm och bär 1 tårta, ca 10 bitar Botten 100 g sötmandel 300 g mandelmassa 2 stora äggvitor Citronkräm 2 stora äggulor finrivet skal av 1 citron 2 msk pressad citron 3/4 dl strösocker Garnering 3 dl vispgrädde 1 liter jordgubbar eller andra bär ev 2 nektariner Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Botten: Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor. Om du inte har matberedare går det lättast att först grovriva mandelmassan. 3. Bred ut smeten i en rundel ca 26 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter tills tårtan börjar få fin ljusbrun färg. 4. Citronkräm: Blanda äggulor, citronskal, citronsaft och socker i en liten tjockbottnad kastrull. Värm under vispning till en tjock kräm. Låt kallna. Hit kan förberdas dagen före. 5. Dra av bakplåtspapperet och lägg upp tårtan på serveringsfat. Vispa grädden. Bred på citronkräm och sedan grädden över. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar eller andra bär och eventuellt klyftor av nektariner.