[caption id="attachment_4899" align="alignnone" width="1024"] Mandelkaka med färska blåbär. Kakan är helt glutenfri. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Blåbärskaka som är glutenfri Tänk så gott det är med blåbär. Det behövs inte många för att det ge underbar smak till en kaka. Nästan var man än befinner sig där det finns lite skog kan man hitta blåbär. Nu har de börjat mogna häruppe i norr och befinner du dig längre söderut är de säkert mogna om de inte torkat av värmen förstås. Men det behövs inte många för den här saftiga och goda kakan som dessutom är helt glutenfri. Det funkar bra att göra kakan i en stekpanna. Men en bakform med löstagbar kant fungerar också. Har du inte mandelmjöl är det bara att mala 200 g mandel i mandelkvarn. Det blir samma sak som mandelmjölet du köpter färdigt. Servera den gärna med en klick grädde eller vaniljglass så blir det extra festligt. Önskar er alla en fin helg! Blåbärskaka med mandel 8 bitar Tid: 10 minuter + 35 minuter i ugn smör och mandelmjöl till pannan eller formen 50 g smör 3 stora ägg 1 dl strösocker 3 dl mandelmjöl, 150 g 1/2 dl majsstärkelse 1 tsk bakpulver 200 g färska blåbär Tillbehör och garnering ev 50 g färska blåbär florsocker vispgrädde eller vaniljglass Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en stekpanna eller en bakform, cirka 22 cm i diameter, med löstagbar kant. Smörj väl och mjöla sedan med mandelmjöl. 2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. 3. Rör ner det avsvalnade smöret i äggvispet. Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver i en egen skål och blanda sedan ner det i smeten. Blanda väl. Häll smeten i formen. Häll på blåbären. 4. Grädda på nedersta falsen cirka 35 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt svalna. Garnera eventuellt med blåbär. Pudra över florsocker. Servera som den är eller tillsammans med grädde eller vaniljglass. Här hittar du en annan god kaka med blåbär och mandelmassa.