[caption id="attachment_10684" align="alignnone" width="1024"] Madeleinekakor med brynt smör, mandel och citron. Foto: Columbus Leth[/caption] Favoritkakor Madeleinekakor är en riktig favorit som är så försvinnande goda. Det är en mjuk liten kaka dom bakas i musselform. Det har varit ganska vanligt att de bjuds till kaffet på bättre restauranger. När jag nyligen var på Grand hotel i Saltsjöbaden fick vi Madeleinekakor till kaffet. Jag kan nästan inte sluta äta dem när det bjuds eller jag själv har bakat. Jag gör mina med brynt smör, mandelmjöl och finrivet citronskal. De är supergoda till både te och kaffe eller som tillbehör till glass eller andra desserter. De är mycket enkla att göra och det enda kruxet är att du måste ha en Madeleineform. De finns i köksbutiker och säljs även på flera ställen på nätet i olika storlekar och i olika material, silikon, aluminium, plåt och teflonbeklädda. Jag smörjer alltid formen. Prova dig fram till rätt gräddningstid, det kan alltid variera med olika ugnar och materialet och kakstorlek på formen. Dessa är bakade i små Madeleineformar. Om du skulle få kakor över så går det utmärkt att frysa in dem. [caption id="attachment_10687" align="alignnone" width="1024"] Madeleineformar finns i olika storlekar och material. Foto: Betina Hastoft[/caption] Madeleinekakor med mandel och citron Jag har brynt smör och finrivet citronskal i mina madeleinekakor. De är supergoda till både te och kaffe eller som tillbehör till glass eller andra desserter. cirka 50 minimadeleiner Tid: 45 minuter + 2 timmar i kyl 1 minimadeleineform 100 g smör 1 msk mörk sirap 3 stora äggvitor, 90 g 1¾ dl florsocker, 100 g 1 dl mandelmjöl, 40 g ¾ dl vetemjöl, 45 g ½ krm bakpulver finrivet skal av 1 ekologisk citron Gör så här 1. Bryn smöret tills det blir nötbrunt. Passa noga och ta det direkt från värmen och låt svalna. Blanda ner sirapen. 2. Vispa vitorna till skum och tillsätt florsockret och vispa tills det är fluffigt. 3. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och citronskal. Sikta ner blandningen i smeten och vänd runt. 4. Blanda ner det avsvalnade smöret med sirapen lite i taget. Låt smeten stå övertäckt i kyl minst 2 timmar. 5. Sätt ugnen på 220° vanlig ugn eller 200° varmluft. 6. Smörj en madeleineform. Spritsa ut en sträng i varje fördjupning, fyll dem inte för mycket eftersom de pöser upp mycket vid gräddningen. 7. Grädda mitt i ugnen cirka 6 minuter tills de börjar få färg. Prova med sticka att den inte är kladdig. Om du har större form kan det ta lite längre att grädda.. Låt svalna en stund och ta sedan ur dem ur formen.