[caption id="attachment_5776" align="alignnone" width="1024"] Ljuvligt god äppelpaj med mandelfyllning och knäckigt toscatäcke. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Du har väl inte tröttnat på äppelkakor och äppelpajer. Det har inte jag i alla fall. Här får du recpet på min äppelpaj med mandel som är så gott ihop med äpplena. Jag smaksätter fyllningen med lite citron och som pricken över i ett knäckigt toscatäcke. Ljuvligt gott! Servera med en klick lättvispad grädde. Trevlig helg! Äppelpaj med mandelfyllning och tosca Ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke. Antingen maler du mandeln själv i en mandelkvarn eller köper färdigt mandelmjöl. Det går även bra att köra mandeln med sockret i matberedare tills mandeln blir finfördelad. Mandeln behöver inte skållas. 10–12 bitar Tid: 1 timme 2 syrliga äpplen Botten 3 dl vetemjöl, 180 g ½ dl strösocker 125 g smör 1 äggula Fyllning 75 g rumsvarmt smör 100 g mandel eller mandelmjöl 1 dl strösocker 1 stort ägg fnrivet skal av 1 citron Toscatäcke 50 g smör 1 msk vetemjöl ½ dl strösocker 2 msk glykossirap 50 g mandelspån Tillbehör ev lättvispad grädde eller vaniljglass Gör så här Botten: Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa i matberedare eller med fingrarna. Tillsätt ägggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, cirka 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kyl minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°. Nagga pajskalet och grädda långt ner i ugnen cirka 12 minuter. Fyllning: Blanda smör, mandelmjöl, socker, ägg och citronskal. Skiva äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Lägg på äppelskivorna. Grädda cirka 25 minuter mitt i ugnen tills fyllning en stannat. Toscatäcke: Smält smöret och tillsätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare 8–10 minuter tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg. Låt svalna och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.