[caption id="attachment_9754" align="alignnone" width="1024"] Laxgratäng med saffransås. Foto: Christina Uhlin.[/caption] Fest på en rätt Bekvämimpa med den här goda saffransdoftande laxrätten som är så enkel att laga. Laxen sköter sig helt själv i ugnen och toppas sedan med läckra räkor, paprika och dill. Den är perfekt om man är många för det är verkligen lätt att laga rätten. Viktigt att ni låter saffranet dra i vattnet minst 10 minuter så får ni ut den vackra färgen och smaken blandar sig fint med crème fraichen. Välj stora räkor Om du köper frysta räkor är det alltid bra att välja de stora. Det går snabbare att skala och blir mindre svinn. På förpackningen står det 70/90, vilket menas att det är så många räkor det går på 1 kg. Laxgratäng med saffranssås Du kan salta laxen och göra i ordning saffranstäcket och räktoppingen i god tid. Sedan är det bara att breda på täcket och ugnssteka laxen innan ni ska äta. 6–8 portioner 1¼ kg laxfilé utan skinn 2 tsk salt ½-1 kuvert saffran, 0,25–0,5 g 1 msk kokande vatten 2 dl crème fraiche 1 påse riven västerbottensost, 150 g Räktopping 500 g räkor med skal 1 röd snackpaprika 1 dl finhackad dill finrivet skal av 1 ekologisk citron Tillbehör potatismos, kokt potatis eller ris haricots verts eller sugar snaps citronklyftor Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Salta laxfilén. Blanda finstött saffran med 1 msk kokande vatten och låt stå och dra minst 10 minuter. 3. Blanda crème fraiche med saffransvattnet och osten. Lägg laxfilén i en ugnsform. Bred saffranskrämen över laxfilén. Stek i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, tiden beror på tjock- leken på laxfilén. 4. Räktopping: Skala räkorna, tärna paprikan fint, hacka dillen och finriv citronskalet. Blanda alltsammans. 5. Lägg räk- och paprikablandningen på den färdigstekta laxen och servera med potatismos, kokt potatis eller ris samt haricots verts eller sugar snaps och citronklyftor. Här hittar du recept på en annan fiskrätt med saffranssås.