[caption id="attachment_8267" align="alignnone" width="1024"] Laxcheesecake med rom, pepparrot och grönt täcke. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Kan förberedas långt i förväg Det här är en rätt som passar utmärkt som bufférätt eller förrätt. På kavringbotten har jag en god fyllning med rökte lax och rom. och på toppen ett örtgelé. Om du inte vill ha gelé på toppen kan du garnera med klippt gräslök. Du kan göra den helt klar långt i förväg. Servera den gärna med en fräsch sallad och citronklyftor. Laxcheesecake med pepparrot och löjrom Kan förberedas ett par dagar före men bör inte frysas. 1 cheesecake, 10–12 bitar. 200 g kavring 75 g smör Fyllning 200 g kallrökt lax 4 gelatinblad 250 g kesella, 10% 3 dl gräddfil 100 g löjrom, sikrom eller ofärgad stenbitsrom ca 2 msk finriven pepparrot 2 krm salt lite nymald vitpeppar Örtgelé 2 gelatinblad 2 dl grovhackad persilja 2 dl vatten 3 krm salt Gör så här 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör kavringen till smulor i matberedare eller i omgångar med mixerstav. Smält smöret och blanda det med smulorna. 2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen på formen. 3. Tärna laxen fint. Blanda kesella, gräddfil, lax och rom. Smaksätt med pepparrot, salt och lite peppar. 4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i mikrovågsugn eller i en liten kastrull på svag värme. Rör ner några matskedar av kesellablandningen och rör om väl. Blanda sedan gelatinblandningen med resten av kesellablandningen och laxen. Häll fyllningen i formen och plana till ytan. Ställ i kyl för att stelna några timmar innan du gör örtgeléet. 5. Örtgelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör persiljan tillsammans med vatten och salt i matberedare eller med mixerstav tills den är riktigt finfördelad. Sila blandningen genom en finmaskig sil. Ta upp gelatinet och värm det i lite av örtvätskan tills det smälter. Blanda med resten. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita. Skeda över örtgelé i ett ganska tunt lager. Ställ i kyl igen för att stelna.