[caption id="attachment_5294" align="alignnone" width="1024"] Fetaostlax med varm quinoasallad. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Snabblagad laxrätt Nu är jag tillbaka i vardagen och det antar jag att de flesta är. För mig blir det ofta mycket snabblagat till vardags och här bjuder jag på en både snabb och lättlagad laxfavorit med varm quinoa. Quinoa fick vi många gånger under min resa i Peru. Det finns olika färger, men här har jag lagat med vit quinoa. Quinoa är inget sädesslag utan kommer från en ört som sedan länge används i Sydamerika. Quinoa är glutenfritt och innehåller mycket protein och är gott att äta både varmt och kallt och det går ganska snabbt att koka. Laxen sköter sig själv i ugnen och tar inte lång tid. Laxen är förstås god att även servera med till exempel ugnsstekt potatis om du hellre vill ha det. Lax med fetaosttäcke och ljummen quinoasallad 4 portioner Tid: 20 minuter 4 skinn- och benfria bitar lax à 150 g 1 tsk salt 1 krm nymald vitpeppar 150–200 g fetaost 1 dl turkisk yoghurt 1/2 tsk timjan Quinoasallad 4 dl vatten 1 tsk salt 2 dl quinoa 1 stor röd lök 1 msk olivolja 1 ask cocktailtomater, 250 g 50 g rucola Gör så här 1. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och salt. Skölj quinoan väl och häll dem sedan i det kokande vattnet. Koka ca 15 minuter under lock på svag värme tills vätskan kokat in. 2. Lax: Salta och peppra fisken runt om. Rör ihop ost, yoghurt och timjan med en gaffel. Fördela blandningen över laxen. Stek 12–15 minuter i ugnen tills osten börjar få färg och laxen känns färdig. 3. Hacka och fräs löken i olja några minuter. Halvera och blanda ner tomaterna. Låt dem blir varma. Blanda ner lök och tomat i de kokta quinoagrynen. Blanda ner rucola vid serveringen. Smaka av om det behövs salt och peppar. Servera med den nystekta laxen.