[caption id="attachment_6384" align="alignnone" width="1024"] Go'kväll den 19 februari, Johanna Lundin, jag, Beppe Starbrink och Gunilla von Platen.[/caption] I går var det en extra fin dag på jobbet. Jag gillar att åka upp till Go'kväll och SVT i Umeå och laga mat i rutan, men det är också så trevligt att få bekanta sig med gäster och de andra experterna som medverkar i programmet. I går var det extra roligt, jag fick träffa den nya bokrecensenten Johanna Lundin och Gunilla von Platen som precis kommit ut med en biografi om sitt dramatiska liv från flykting till framgångsrik affärskvinna med många hinder på vägen. Många känner säkert igen henne som en av "drakarna" i programmet Draknästet. Jag har inte hunnit läsa boken, men ser fram emot det. Hon säger själv att allt är möjligt och det har hon verkligen bevisat. Boken heter Draken i rummet och är skriven av Malin Roos och ges ut på Bonnier. [caption id="attachment_6385" align="alignnone" width="768"] Gunilla von Platen med sin nya bok, Draken i rummet.[/caption] Laga enkelt i ugnen Själv lagade jag enkel mat i ugnen. Jag tänker att det är många som firar sportlov och vill ha enkla rätter att laga. Ja, enkla rätter vill jag ofta ha även därhemma. Det är smart och bekvämt att laga i ugnen. Det blev en laxfilé med basilika- och fetaosttäcke och så cannelloni, pastarullar med skinka och mozzarella med en tomatsås med mycket grönsaker. [caption id="attachment_6387" align="alignnone" width="1024"] Lax med basilika- och fetaosttäcke med ugnsrostad potatis och grönsaker.[/caption] Lax med basilika- och fetaosttäcke och ugnsrostad potatis och grönsaker 600 g fast potatis, t ex Amandin 2–3 rödbetor 2 morötter 1 fänkål olivolja salt Lax med basilika- och fetaosttäcke 4 bitar laxfilé, ca 600 g 1 tsk salt och lite nymald peppar ½ kruka basilika 300 g fetaost 1½ dl crème fraiche Gör så här Sätt ugnen på 225°. Skölj och borsta potatis och grönsaker väl, skala om det behövs. Skär alltsammans i klyftor eller bitar. Se till att skölja fänkålen efter att du delat den. Fördela potatis och grönsaker på ett bakplåtspapper i en ugnslångpanna och salta. Ringla över olivolja. Stek i mitten av ugnen ca 30 minuter tills allt är nästan färdigstekt. Skär eventuellt bort skinnet på laxen och salta och peppra den runt om. Finhacka basilikabladen och mosa fetaosten med en gaffel tillsammans med basilikabladen och crème fraiche. Fördela fetaoströran på laxbitarna. Gör plats för laxen på plåten bland den nästan färdigstekta potatisen och grönsakerna. Du kan också steka laxen vid sidan om i en egen form. Fortsätt steka i ugnen 10–15 minuter tills osten börjar ta lite färg och laxen är färdigstekt. Tiden beror på laxen tjocklek och hur tätt de ligger på plåten eller formen. Italienskt i en form Det här blev en riktig favorit och den är så lätt att laga. Det enda du behöver laga är en tomatsås och den är superenkel att göra och jag blandar i grönsakerna i den. Sedan behöver du bara rulla in skinka, mozzarellaost och gärna några blad färsk basilika i färska pastaplattor och lägga dem i formen med tomatsås och till sist så strör du på ost och gratinerar i ugnen. Tomatsåsen kan du göra klar långt i förväg och även hela gratängen om du vill och vänta med att gratinera tills det är dags för servering. Det är en perfekt rätt som även ganska små barn kan vara med och laga. En rätt som verkligen är lätt att gilla och enkel att göra. Cannelloni med skinka och mozzarella i tomatsås med grönsaker 4 portioner 250 g färska pastaplattor 250–300 g rökt skinka, gärna Vindelnrökt 3 mozzarella à 125 g 50 g parmesanost, finriven basilikablad Tomatsås 1 stor gul lök 3 selleristjälkar 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 3 morötter 2 burkar finkrossade tomater à 400 g 1 dl vatten 1 tsk salt och nymald svartpeppar Ca 10 basilikablad Ev 1–2 krm chiliflakes Gör så här Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och skiva selleristjäkarna tunt. Fräs tillsammans med pressad vitlök i olivolja i en gryta tills löken mjuknar. Grovriv morötterna och tillsätt dem och de krossade tomaterna. Skölj ur burkarna med lite vatten (ca 1 dl). Koka upp och låt sjuda 15–20 minuter, lägg på lock eller tillsätt mer vatten om den blir alltför torr. Riv ner några basilikablad och smaka av med salt och nymald svartpeppar och tillsätt gärna något kryddmått chiliflakes. Häll ut ca 1/3 av tomatsåsen i botten på en ugnsform. Om pastaplattorna är mycket stora dela dem till hälften, ca 12x15 cm. Skär varje ost i 8 avlånga bitar. Lägg en skinkskiva på varje platta och lägg sedan på mozzarellaost och några basilikablad. Rulla ihop och lägg dem på tomatsåsen i formen. Fördela resten av tomatsåsen på pastarullarna och strö över riven parmesanost. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 25–30 minuter. Knäckebrödets dag I går var det också knäckebrödets dag. Jag älskar verkligen knäckebröd, bland det bästa som finns. Alltid när jag varit utomlands är det jag längtar mest efter är att kunna dricka gott vatten direkt från kranen är att äta knäckebröd. Tänk att något så gott kan vara så nyttigt, billigt, klimatsmart och hållbart. Ja, knäcke har allt och extra roligt att det finns så många sorter att välja med, det är också gott att variera. Men just nu är jag helt såld på Din Stund chiafrön och havssalt från Wasabröd, rågkakorna är strösslade med havssalt och chiafrön på ytan. Det är min absoluta favorit som jag numera alltid måste ha hemma. Det är bara så gott Äggröra till knäckebröd Här ska ni få recept på en supergoda röra med ägg som passar så bra till knäckebröd. Den kan serveras som drinktilltugg, tas med på utflykten eller bara finnas färdig som ett snabbt mellanmål tillsammans med knäckebröd. Jag tänker varför ska man alltid ha mjukt bröd på utflykten. Du kan packa knäckebrödet i en ask och röran i en annan burk så är det bara att klicka på det knapriga knäckebrödet. Ägg- och kaviarröra till knäckebröd 2 portioner 4 ägg 2 msk kaviar 2 msk majonnäs 2 msk fint skuren gräslök 1 msk kapris (kan uteslutas) Ev salt och lite nymald svartpeppar Gör så här Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen i det kokande vattnet. Koka 8 minuter. Kyl av och skala äggen. Skär äggen i två omgångar i äggskärare eller hacka dem. Blanda de hackade äggen med kaviar, majonnäs, gräslök och kapris. Smaka av med lite salt och peppar. Klicka ut röran på knäckebröd. Här kan du titta på hela programmet [caption id="attachment_6394" align="alignnone" width="1024"] Efter sändning samlas kvällens Go'kvällgäng för en sista bild.[/caption]