[caption id="attachment_4615" align="alignnone" width="1024"] Lättlagad buffé med marinerad fläskfilé. Foto: Ulrika Pousette Lättfixad buffé för mångaTre sorters crostini*Marinerad fläskfilé med bulgursallad och örtsås*Jordgubbsmoussetårta Lättfixad bufféDen här tiden på året är det mycket som ska firas. Den här veckan är det många skolavslutningar. Här bjuder jag på en lättlagad buffé som är enkel att göra till många. Recepten är för 10 och det är enkelt att dubbla dem. Är ni inte så många så går det givetvis bra att halvera recepten. Men det kan också vara trevligt att få rester att äta någon annan dag. Den här maten lämpar sig även att ta med som picknick och går lätt att packa portionsvis.Crostini med olika toppingFör att göra det riktigt enkelt har jag här använt färdiga crostini, naturella. Du kan göra egna genom att skiva baguette tunt, pensla skivorna med lite olja och rosta i ugnen i 200° i varmluft tills de börjar få lite färg oc känns torra. Sedan kan de även eftertorka. Det enklaste är förstås att köpa färdiga och de finns i så gott som varje affär.[caption id="attachment_4617" align="alignnone" width="1024"] Festen startar med tre sorters lättfixade crostini och bubbel i glasen. Foto: Ulrika Pousette. Crostini med getost och två olika toppingsca 30 crostinica 30 naturella crostini5 torkade tomater150 g getost utan kanter1 dl naturell färskost eller Kesella, 10 %lite nymald svartpeppar4 tunna skivor lufttorkad skinka1 burk grillad paprika, Zeta, 200 gGör så här1. Finhacka tomaterna och blanda dem med getost, kesella och peppar.2. Dela skinkskivorna. Låt paprikastrimlorna rinna av på hushållspapper.3. Bred ostmassa på crostinin och lägg på en bit parmaskinka på ca hälften och paprikastrimlor på resten av dem.Crostini med tapenade ca 30 crostini30 naturella crostini1 burk citronfyllda oliver, 350 g1 burk ansjovisfyllda oliver, 350 g1 liten vitlöksklyftanymald svartpepparGör så här1. Häll av vätskan från oliverna. Finfördela dem till ett mos tillsammans med pressad vitlök och svartpeppar med mixerstav eller i matberedare.2. Bred tapenaden på crostinin.[caption id="attachment_4603" align="alignnone" width="1024"] Balsamicomarinerad fläskfilé med bulgursallad och örtsås Foto: Ulrika PousetteBalsamicomarinerad fläskfiléPepparmix är en god kryddblandning som förutom peppar bland annat innehåller paprika, senapsfrön, koriander, selleri och salt.10 portioner1 1/2 kg fläskfilésmör till stekning2 msk pepparmixMarinad2 msk balsamvinäger1 dl olivolja1 tsk saltGarnering1 knippe rädisor4 salladslökarvatten- eller kryddkrasseGör så här1. Sätt ugnen på 150º. Bryn filéerna runtom i smör. Rulla dem och klappa in pepparmixen efteråt.2. Lägg filéerna i en ugnsform och stick in en termometer i tjockaste delen. Stek ca 25 min tills innertemperaturen är 65–67º. Låt kallna.3. Marinad: Blanda marinaden och sila även i skyn som bildats i ugnsformen. Skiva köttet ganska tunt och häll över marinaden. Låt stå kallt några timmar eller längre.4. Skiva rädisor och salladslök. Hit kan förberedas.5. Vid servering: Lägg upp köttet med lite av marinaden och garnera med rädisor, salladslök och krasse.Örtsås10 portioner1 äggula2 tsk dijonsenap1½ dl rapsolja2–3 tsk pressad citron1 vitlöksklyfta1 kruka basilika eller koriander1 litet knippe persilja¾ tsk salt2 krm nymald vitpeppar3 dl turkisk yoghurt eller gräddfilGör så här1. Blanda äggula och dijonsenap. Tillsätt oljan droppvis och kör med mixerstav. Tillsätt citronsaft, pressad vitlök och blad av basilika eller koriander och persilja. Kör tills kryddorna är finfördelade.2. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Blanda försiktigt med yoghurt eller gräddfil. Låt stå i kyl en stund.Solgul bulgursallad10 portioner13 dl vatten7 dl hel bulgur2 1/2 tsk salt1/2 paket saffran à 0,5 g400 g cocktailtomater1 gurkaca 100 g späda salladsblad t ex mangoldskottTillbehörrostade solrosfrönsvarta oliverGör så här1. Koka upp vatten med bulgur, salt och saffran. Koka ca 12 minuter under lock tills vätskan kokat in. HJäll upp i en skål och låt kallna.2. Halvera tomaterna och skär gurkan i strimlor. Blanda ner salladen tillsammans med salladsskotten strax före serveringen.[caption id="attachment_4602" align="alignnone" width="1024"] En tårta som smakar sommar och kan göras klar helt i förväg. Foto: Ulrika PousetteJordgubbsmoussetårta med mandelbottenTårtan behöver stelna i kyl minst 3 timmar.1 tårta, ca 10 bitarMandelbotten300 g mandelmassa3 äggfinrivet skal av 1 apelsinsmör och mjöl till formenJordgubbsmousse250 g färska jordgubbar3 1/2 gelatinblad3 äggulor1 dl strösocker2 dl vispgrädde1 dl naturell färskost Garneringca 200 g färska jordgubbarev mynta- eller citronmelissbladGör så här1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175º. Kör mandelmassan i matberedare eller riv den och blanda med ägg och apelsinskal. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills kakan fått fin färg. Låt kallna.2. Mousse: Kör jordgubbarna till mos i matberedare eller med mixerstav.3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.4. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden men inte alltför hårt.5. Ta upp och krama ur gelatinbladen väl. Smält dem på svag värme med lite av jordgubbsmoset. Blanda med resten av moset och vänd sedan ner detta i äggulesmeten. Tillsätt färskost och blanda. Vänd till sist ner den lättvispade grädden. Häll blandningen över tårtbottnen. Låt stelna i kyl några timmar.6. Garnera med färska jordgubbar och eventuellt mynta- eller citronmelissblad vid serveringen.[caption id="attachment_4598" align="alignnone" width="1024"] En tårta som smakar sommar och kan göras klar helt i förväg. Foto: Ulrika PousetteHär hittar du recept på en annan tårta som är perfekt till stora kalas.Här hittar du ett annat recept på marinerad fläskfilé.