[caption id="attachment_4615" align="alignnone" width="1024"] Lättlagad vårbuffé med fläskfilé. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Meny Tre sorters crostini Marinerad fläskfilé med bulgursallad och örtsås Jordgubbsmoussetårta Lättfixad buffé Den här tiden på året är det mycket som ska firas. På söndag är det morsdag. Här bjuder jag på en lättlagad buffé som är enkel att göra till många. Recepten är för 10 och det är enkelt att dubbla dem, men inte läge för det i dessa Coronatider. Är ni inte så många så går det givetvis bra att halvera recepten. Men det kan också vara trevligt att få rester att äta någon annan dag. Den här maten lämpar sig även att ta med som picknick och går lätt att packa portionsvis. Crostini med olika topping För att göra det riktigt enkelt har jag här använt färdiga crostini, naturella. Du kan göra egna genom att skiva baguette tunt, pensla skivorna med lite olja och rosta i ugnen i 200° i varmluft tills de börjar få lite färg oc känns torra. Sedan kan de även eftertorka. Det enklaste är förstås att köpa färdiga och de finns i så gott som varje affär. [caption id="attachment_4617" align="alignnone" width="1024"] Festen startar med tre sorters lättfixade crostini och bubbel i glasen. Foto: Ulrika Pousette.[/caption] Crostini med getost och två olika toppings ca 30 crostinis ca 30 naturella crostini 5 torkade tomater 150 g getost utan kanter 1 dl kesella, 10 % lite nymald svartpeppar 4 tunna skivor lufttorkad skinka 1 burk grillad paprika, Zeta, 200 g Gör så här 1. Finhacka tomaterna och blanda dem med getost, kesella och peppar. 2. Dela skinkskivorna. Låt paprikastrimlorna rinna av på hushållspapper. 3. Bred ostmassa på crostinin och lägg på en bit parmaskinka på ca hälften och paprikastrimlor på resten av dem. Crostini med tapenade ca 30 crostinica 30 naturella crostini 1 burk citronfyllda oliver, 350 g 1 burk ansjovisfyllda oliver, 350 g 1 liten vitlöksklyfta nymald svartpeppar Gör så här 1. Häll av vätskan från oliverna. Finfördela dem till ett mos tillsammans med pressad vitlök och svartpeppar med mixerstav eller i matberedare. 2. Bred tapenaden på crostinin. [caption id="attachment_4603" align="alignnone" width="1024"] Balsamicomarinerad fläskfilé med bulgursallad och dill- och örtsås Foto: Ulrika Pousette[/caption] Balsamicomarinerad fläskfilé Pepparmix är en god kryddblandning som förutom peppar bland annat innehåller paprika, senapsfrön, koriander, selleri och salt. 10 portioner 1 1/2 kg fläskfilé smör till stekning 2 msk pepparmix Marinad 2 msk balsamvinäger 1 dl olivolja 1 tsk salt Garnering 1 knippe rädisor 4 salladslökar vatten- eller kryddkrasse Gör så här 1. Sätt ugnen på 150º. Bryn filéerna runtom i smör. Rulla dem och klappa in pepparmixen efteråt. 2. Lägg filéerna i en ugnsform och stick in en termometer i tjockaste delen. Stek ca 25 min tills innertemperaturen är 65–67º. Låt kallna. 3. Marinad: Blanda marinaden och sila även i skyn som bildats i ugnsformen. Skiva köttet ganska tunt och häll över marinaden. Låt stå kallt några timmar eller längre. 4. Skiva rädisor och salladslök. Hit kan förberedas. 5. Vid servering: Lägg upp köttet med lite av marinaden och garnera med rädisor, salladslök och krasse. Örtsås 10 portioner 1 äggula 2 tsk dijonsenap 1½ dl rapsolja 2–3 tsk pressad citron 1 vitlöksklyfta 1 kruka basilika 1 litet knippe persilja ¾ tsk salt 2 krm nymald vitpeppar 3 dl turkisk yoghurt eller gräddfil Gör så här 1. Blanda äggula och dijonsenap. Tillsätt oljan droppvis och kör med mixerstav. Tillsätt citronsaft, pressad vitlök och blad av basilika och persilja. Kör tills kryddorna är finfördelade. 2. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Blanda försiktigt med yoghurt eller gräddfil. Låt stå i kyl en stund. Solgul bulgursallad 10 portioner 13 dl vatten 7 dl hel bulgur 2 1/2 tsk salt 1/2 paket saffran à 0,5 g 400 g cocktailtomater 1 gurka ca 100 g späda salladsblad t ex mangoldskott Tillbehör rostade solrosfrön svarta oliver Gör så här 1. Koka upp vatten med bulgur, salt och saffran. Koka ca 12 minuter under lock tills vätskan kokat in. HJäll upp i en skål och låt kallna. 2. Halvera tomaterna och skär gurkan i strimlor. Blanda ner salladen tillsammans med salladsskotten strax före serveringen. [caption id="attachment_4602" align="alignnone" width="1024"] En tårta som smakar sommar och kan göras klar helt i förväg. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Jordgubbsmoussetårta med mandelbotten Tårtan behöver stelna i kyl minst 3 timmar. 1 tårta, ca 10 bitar Mandelbotten 300 g mandelmassa 3 ägg finrivet skal av 1 apelsin smör och mjöl till formen Jordgubbsmousse 250 g färska jordgubbar 3 1/2 gelatinblad 3 äggulor 1 dl strösocker 2 dl vispgrädde 1 dl kesella, 10 % Garnering ca 200 g färska jordgubbar ev mynta- eller citronmelissblad Gör så här 1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175º. Kör mandelmassan i matberedare eller riv den och blanda med ägg och apelsinskal. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills kakan fått fin färg. Låt kallna. 2. Mousse: Kör jordgubbarna till mos i matberedare eller med mixerstav. 3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 4. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden men inte alltför hårt. 5. Ta upp och krama ur gelatinbladen väl. Smält dem på svag värme med lite av jordgubbsmoset. Blanda med resten av moset och vänd sedan ner detta i äggulesmeten. Tillsätt kesella och blanda. Vänd till sist ner den lättvispade grädden. Häll blandningen över tårtbottnen. Låt stelna i kyl några timmar. 6. Garnera med färska jordgubbar och eventuellt mynta- eller citronmelissblad vid serveringen. [caption id="attachment_4598" align="alignnone" width="1024"] En tårta som smakar sommar och kan göras klar helt i förväg. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Här hittar du recept på en annan tårta med jordgubbar. Här hittar du ett annat recept på marinerad fläskfilé.