[caption id="attachment_5023" align="alignnone" width="1024"] Hallon- och blåbärstarte med smördeg. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Färdig smördeg är ett mycket bra halvfabrikat och har du sådan hemma kan du enkelt trolla fram en proffsig tårta. Jag är så glad att fler tillverkare nu börjat använda smör i sin smördeg Om smördeg inte innehåller smör kan det väl inte vara smördeg, tycker jag. Den franska kedjan Picard, som säljer endast fryst mat, har en god och fin smördeg bakad med smör. Jag gillar den jättemycket. Tyvärr finns de inte överallt, men jag har sett att vissa Ica-butiker har en del av deras produkter. Men det finns fler fabrikanter som har smör i sin smördeg. Givetvis går det bra med andra märken, men se gärna till att de innehåller smör så blir det godast. Bekvämimpa med bärtarte Tårtan ser så proffsig ut men kräver väldigt lite med jobb. Den frasiga smördegen har jag fyllt med en mandelfyllning med citron. Med den här tårtan kan du verkligen bekvämimpa. Den är oerhört lättgjord men ser så fin ut.. Variera med de bär som du får tag på. Jordgubbar eller björnbär är lika gott som hallon och blåbär. Bären får ett fint tunt geletäcke av färdig gelé som jag smälter försiktigt och penslar på bären. Hallon- och blåbärstarte med smördeg 8–10 bitar Tid: 15 minuter+ tid i ugnen och att svalna 1 rulle smördeg, 250 g 1 ägg till pensling Fyllning 250 g mandelmassa, grovriven 2 ägg finrivet skal av 1 ekologisk citron 500 g hallon och blåbär 1 burk röd vinbärsgelé, 225 g tillbehör 3–4 dl vispgrädde Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Rulla ut smördegen och låt den tina om den är fryst. Ta ut en rundel så stor du kan av degen om den inte redan är rundskuren. Lägg rundeln på plåt med bakplåtspapper. Rulla resten av degen till en smal korv som räcker att sätta runt ytterkanten. Pensla yttersta delen av rundeln med ägg och tryck fast den tunna degkorven som en kant ytterst på rundeln eller vik till en kant av den runda smördegen. Pensla även kanten. 3. Blanda mandelmassan med äggen och citronskalet till en jämn smet. Fördela smeten innanför kanten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, tills fyllningen stannat. Låt kallna. Hit kan förberedas i god tid. 4. Fördela bären över fyllningen. Smält gelén försiktigt i en liten kastrull. Låt svalna något och pensla sedan bären med gelén. Låt stelna. 5. Servera tarten med vispad grädde.