[caption id="attachment_7606" align="alignnone" width="1024"] Lättbakat börtbröd. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Gillar du dopp i grytan? Det gör jag och till jul ska det vara vörtbröd tycker jag. Här är en enkel variant med mycket smak. Som degvätska har jag både porter och julmust, sedan sirap, ingefära och kryddnejlika. Av pomerans har jag både skal och torkade malda skal. Jag använder lantbrödsmjöl fyra sädesslag som innehåller både skållning och surdeg. Det blir så mustigt och gott. Bröden går utmärkt att frysa. Lättbakat vörtbröd Ett mustigt bröd med porter, julmust och olika kryddor. Lantbrödsmjölet bidrar till den goda smaken och att brödet håller sig saftigt länge. 2 bröd 1½ dl russin 2 bitar torkade pomeransskal 50 g smör 1 flaska porter, 33 cl 1 flaska julmust, 33 cl 50 g jäst för söta degar 1 dl brödsirap 2 tsk malda pomeransskal 2 tsk mald ingefära 1 tsk malda kryddnejlikor 2 tsk salt 17–18 dl lantbrödsmjöl fyra sädesslag, ca 1 kg Gör så här 1. Häll kokande vatten över russinen så att det täcker. Låt det stå. 2. Koka pomeransskalen i vatten några minuter. Skär bort det vita och hacka det yttersta av skalet fint. 3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och must. Ljumma till 37°, fingervarmt. 4. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med lite av den fingervarma vätskan. Tillsätt resten av vätskan, pomeransskalen, sirap, kryddor och salt. Häll av vätskan från russinen och tillsätt dem. 5. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig och ganska fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa cirka 45 minuter under duk. 6. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig. Forma två runda bullar eller avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. De runda bullarna plattas till tjocka kakor, cirka 18 cm i diameter. 7. Låt bröden jäsa cirka 35 minuter under duk. Värm under tiden ugnen till 200°. 8. Grädda bröden på nedersta falsen cirka 30 minuter. Pensla dem med lite vatten blandat med 1 msk sirap och låt dem svalna under duk på galler.