Lättbakade knapriga havrekakor. Foto: Ulrika Pousette Sugen på att baka?Att baka något kan alltid pigga upp. Här ska du få ett riktigt lättbakat recept, där du säkert har ingredienserna hemma, så att du inte behöver ge dig ut och handla. Om du inte har bikarbonat kan du ta bakpulver, men färgen och konsistensen blir något bättre med bikarbonat. Här har jag ripplat choklad för att det ska bli extra festligt men det kan du hoppa över. Kanelen kan också uteslutas. Jag lovar de blir goda ändå.Lättbakade havrekakorEn otroligt lättbakad kaka med få ingredienser. Om du inte har bikarbonat hemma kan du ta bakpulver i stället. Kanel och ripplad choklad går att utesluta. Gillar du kardemumma så är det också gott i stället för kanel om du vill smaksätta.Cirka 30 kakor3 dl havregryn1 1/2 dl vetemjöl1 1/2 dl strösocker1 tsk bikarbonatev 1–2 tsk kanel150 g rumsvarmt smörEv garnering ca 75 g mörk choklad, hackadGör så här1. Sätt ugnen på 175°.2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda samman till en deg.3. Forma till små kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Tänk på tt de flyter ut så att du inte lägger dem för tätt på plåten.4. Grädda dem mitt i ugnen 15–20 minuter.5. Smält 2/3 av chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt sedan den sparade 1/3 chokladen smälta däri. Häll chokladen i spritspåse och spritsa över de kalla kakorna. Det går också bra att ringla över chokladen med en liten sked.