[caption id="attachment_4425" align="alignnone" width="769"] Lammfilé med rostade linser, basilikasås och potatisknyten. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Lamm hör påsken till Till påsk vill jag gärna äta lamm. Här bjuder jag på en middag som du kan förbereda i god tid. i varje recept står det hur långt du kan förbereda i god tid. Du kan välja lammfilé, entrecôte eller rostbiff av lamm. Givetvis kan du ta lammstek också men då tar tillagningen längre tid och jag skulle öka innertemperaturen till 60°. Potatisknytena gör jag med getost och det passar så bra till lammköttet. Jag använder vårrulledeg och den hittar du lättast i butiker som säljer asiatisk mat. Det går att ersätta vårrulledegen filodeg om du använder dubbla ark. Linserna som jag lagat med är puylinser, en liten gröngrå lins, men du kan även använda belugalinser, små svarta linser, de är också supergoda. Lammfilé 6 portioner 900 g filé, entrecôte eller rostbiff av lamm 1 1/2 tsk salt 1 vitlöksklyfta 1/2 tsk nymald svartpeppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 150º. Putsa filéerna och bryn dem runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Halvera vitlöksklyftan och gnid in filéerna. Lägg över dem i en ugnsform eller på plåt. Hit kan förberedas. Små innerfiléer går snabbt att bara steka i pannan. 2. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58º. Det tar 15–25 minuter beroende på tjocklek och tar längre tid om köttet kallnat efter du har brynt det. Ta ut och låt det vila under folie. Sätt upp ugnstemperaturen till 225º för knytena. Potatisknyten Vårrulledeg hittar du lättast i butiker som säljer asiatisk mat. Men det går även att använda dubbla filodegsark. 6 portioner 12 stora ark vårrulledeg (ca 20x20 cm) 1 1/4 kilo mjölig potatis 2+1 msk smör 4 äggulor 1 tsk salt 1 krm nymald vitpeppar 200 g chèvre Gör så här 1. Tina vårrulledegen i förpackningen. Skala och koka potatisen. 2. Sätt ugnen på 225º . 3. Mos: Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt 2 msk smör äggulor, salt, och peppar. Skär bort kanterna på osten och tärna den. Blanda ner i moset. 4. Lossa arken ett och ett och lägg en fuktad handduk över så att de inte torkar. Fördela moset på degarken forma knyten och pensla med 1 msk smält smör. Hit kan förberedas, förvara i kyl. 5. Gratinera knytena 10–15 minuter tills degen fått fin färg. Den längre tiden om moset är kallt. Basilikasås 6 portioner 2 dl creme fraiche 2 dl vatten 1 hönsbuljongtärning 1/2 liten pressad vitlöksklyfta 1 kruka basilika Gör så här Koka creme fraiche, vatten, buljongtärning och vitlök. Koka kraftigt 5–10 minuter. Mixa ner basilikabladen med mixerstav. Smaka av. Hit kan förberedas. Värm såsen inför serveringen. Rostad linssallad 6 portioner 2 dl puylinser (små gröna linser) 1 hönsbuljongtärning 5 dl vatten 1 paprika 1 msk olivolja 5 salladslökar 1 tsk timjan ev salt Gör så här 1. Koka linserna mjuka i hönsbuljong ca 20 minuter. 2. Sila av vattnet. Finhacka paprikan och skiva salladslöken. 3. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Rosta paprika i het värme några minuter. Tillsätt linserna, salladslöken och timjan och fortsätt rosta några minuter. Smaka av om det behövs salt. Hit kan förberedas.