Skinksmörrebröd med grönkålsfras och picklad rödkål. Foto: Christina UhlinLåt julens rest bli mellandagens festGod fortsättning och hoppas ni har haft en fin julhelg. Jag har haft det jättebra, men trist julväder, ingen snö fick vi i Stockholm. Jag har firat med familj och släkt. Vi var 14 vuxna och 5 barn i olika åldrar på julaftonen, härligt med att vara många. Juldagen och annandagen var vi färre. I går på annandagen åt vi lutfisk. Jag tycker att det är så gott och bra att lutfisken får en helt egen måltid. Efter all julmat på julaftonen orkar man inte äta lutfisk. Det är bättre att lutfisken får en egen dag tycker jag. Det blir alltid julmat över, med lite av varje. Har du också julmat över? Mitt bästa tips att ta hand om julmatsrester är att göra smörrebröd av dem. Precis som på danska smörrebrödställen kan var och en få välja bland sina favoriter. Det mesta passar på smörrebrödSillinläggningar, lax av olika slag, köttbullar, ost, korv och skinka, revbenspjäll är alla bra pålägg på smörrebröd. Godast är det kanske med danskt rågbröd, men det funkar även med annat bröd. Sillbitar och ägg är perfekt. Här får du tips på sådan som är gott att toppa med. Kanske har du redan grönkål- eller rödkålsrester, det är utmärkt som topping. Senapskrämen passar till det mesta.Godast till ostHär har jag gjort portvinskokta päron, som är så gott att servera till ost av olika slag men allra bäst passar blåmögelostar. Men ost och kanske bara en bit päron eller en torkat fikon är också jättegott.SkinksmörrebrödGott och juligt på ett smörrebröd. Perfekt lunchrätt när du kanske ändå har skinka i kylen.6 smörrebrödTid: 10 minuter6 skivor grovt brödsmör6 skinkskivorrödkålssalladfrasig grönkålsenapskrämGör så härSmöra bröden och lägg på skinkskivor. Toppa med den väl avrunna rödkålen, den frasiga grönkålen och senapskrämen. Picklad rödkål, frasig grönkål och senapskräm. Foto: Christina UhlinSenapskrämEn god senapskräm som du kan servera som sås till skinka, köttbullar, korv eller lax av olika slag.6 portionerTid: 10 minuter2 dl crème fraiche4–6 msk grovkornig söt och stark senapev några korn saltGör så här1. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir tjock. Först blir den tunn, men sedan tjocknar den.2. Smaka av med senapen och eventuellt lite salt, men tänk på att skinka och annan julmat är mycket salt.TipsOm senapskrämen stått i kylen och blivit lite lösare kan du vispa den tjock igen.GrönkålsfrasGott och frasigt passar perfekt som topping eller tillbehör till det mesta.6 portioner10 minuter + 30 minuter i ugnca 250 g repad grönkål½ dl olivoljaca ½ tsk saltGör så här1. Sätt ugnen på 150°.2. Se till att grova nerver och stjälkar är borta. Hacka grönkålsbladen. Blanda hacket med olivolja och salta.3. Fördela hacket på en plåt med bakplåtspapper.4. Tillaga mitt i ugnen ca 35 minuter, rör om några gånger under tiden tills de känns lite torra, men passa så att de inte bränns. Låt svalna helt.Picklad rödkålssalladEn fräsch och god sallad som passar till det mesta på julbordet, både det kallskurna och småvarma eller som topping till smörrebrödet med skinka. Den håller sig minst 1 vecka i kylskåpet.6–8 portioner15 minuter + 6 timmar att dra500 g rödkål1 rödlök2 äpplen, t ex Cox Orange eller Ingrid MarieLag½ dl ättiksprit, 12 %1 dl strösocker1½ dl vattenGör så här1. Strimla kålen och löken tunt gärna med mandolin. Blanda dem i en bunke.2. Lag: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den varma lagen över kålen och löken. Låt stå tills det är helt svalt.3. Riv äpplena direkt ner i bunken. Blanda och låt stå svalt minst 6 timmar. Salladen håller 1 vecka i kyl. Låt den rinna av innan du serverar. Sillinläggningar av olika slag är gott på smörrebröd. Foto: Christina Uhlin Portvinskokta päron till ost. Foto: Christina Uhlin Portvinskokta päron till ostEtt gott tillbehör till ost och gärna grönmögelostar.6–8 portionerTid: 15 minuter + 6 timmar att dra3 päron, ca 500 g1½ dl portvin½ dl vatten3 msk ljust muscovadorörsocker1 stjärnanisTillbehörost, t ex Saint Agur eller gorgonzola eller lagrad hårdost t ex västerbottensost eller cheddargrovt mörkt bröd, t ex danskt rågbrödev valnötter eller hasselnötterGör så här1. Koka upp portvin, vatten, muscovadorörsocker och stjärnanis i en liten kastrull.2. Skala päronen och skär dem i små tärningar och lägg dem i kastrullen.3. Låt sjuda på svag värme tills päronen känns mjuka. Rör då och då. Låt svalna och stå och dra svalt i minst 6 timmar.4. Servera till ost och gärna med bröd och nötter.5. Smörrebröd med ost: Skär rejäla skivor av osten och lägg på brödskivor. Toppa med avrunna päronbitar och eventuellt grovt hackade nötter.