[caption id="attachment_7552" align="alignnone" width="1024"] Kryddig pumpasoppa med lime. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Köttfri måndag med kryddig soppa Så var det måndag igen. Vet inte om det bara är jag som tycker att tiden rusar fram. Jag hoppas ni alla har haft en bra helg. Mitt bland allt julfixande måste vi ju äta också, så här kommer en kryddig pumpasoppa som kan lysa upp och värma i vintermörkret. Du kan även göra den med morot i stället för pumpa och då behöver du endast ca 600 g morötter. Servera med knäckebröd eller surdegsbröd. Själva soppan är glutenfri såvida du inte använder köpt buljong med gluten. Önskar er alla en fin vecka! Kryddig pumpasoppa 4 portioner ca 1 kg butternutpumpa eller annan sorts pumpa 1 stor gul lök 1 bit rotselleri, 150 g 2 msk olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 1½ tsk curry 2 msk färsk riven ingefära 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong saft av 1 ekologisk lime ca ½ tsk salt nymald peppar Tillbehör rivet skal av 1 ekologisk lime 2 dl turkisk yoghurt ev machesallat bröd Gör så här 1.. Skala, kärna ur pumpan och tärna pumpköttet. 2. Hacka löken och skala och tärna sellerin. Fräs alltsammans i olja tillsammans med pressad vitlök. 3. Krydda med curry och ingefära. Fräs ytterligare 1 minut. 3. Tillsätt buljongen. Koka under lock ca 20 minuter. Riv under tiden limeskalet och pressa ur saften. 4. Häll av och spara buljongen. Finfördela grönsakerna i matberedare, med mixerstav eller i mixer. Späd med buljongen till en lagom tjock puré, och tillsätt extra vatten eller buljong om den är för tjock. Hetta upp igen. Smaka av soppan med limesaft, salt och nymald peppar. 5. Blanda yoghurten med det rivna limeskalet. Klicka i yoghurten vid servering. Servera med bröd.