[caption id="attachment_2927" align="alignnone" width="700"] En värmande, len och god morotssoppa med ingefära, curry och lime. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Nu när det har börjat bli så kallt och här i Skåne blåser det också ordentligt idag, då finns det väl inget bättre än att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Det här är en av mina favoritsoppor som är både kryddig och fräsch på samma gång, dessutom har jag oftast ingredienserna hemma och den är både billig och hälsosam. Jag smaksätter den med curry och färsk ingefära och sedan får den fin syrlighet av pressad lime. Det är gott med en klick naturell tjock yoghurt smaksatt med rivet limeskal i soppan. Kom bara ihåg att riva skalet först, för det är ju lite svårare att riva skalet om du hunnit dela limen och pressat ur saften. Ha en trevlig oktoberonsdag för i morgon är det november! Morotssoppa med curry och ingefära Ingefära och curry ger en orientalisk touche till soppan och limen gör den fräsch och frisk i smaken. 4 portioner 600 g morötter 1 stor gul lök 1 bit rotselleri, 150 g 1 msk olivolja 1 vitlöksklyfta 1 tsk curry cirka 11/2 msk färsk riven ingefära 2 tärningar grönsaksbuljong eller grönsaksfond 1 liter vatten 1/2 tsk salt pressad saft av 1 ekologisk lime Tillbehör 2 dl turkisk yoghurt rivet skal av 1 ekologisk lime bröd Gör så här 1. Skala och tärna morötter, lök och selleri. Fräs dem i olja tillsammans med pressad vitlök. 2. Krydda med curry och ingefära. Fräs ytterligare 1 minut. 3. Tillsätt buljongtärningar och vatten. Koka under lock ca 20 minuter. 4. Häll av och spara buljongen. Finfördela grönsakerna i matberedare eller mixer. Späd med buljongen till en puré eller extra vatten om den är för tjock. Hetta upp igen. Smaka av med pressad lime (tänkt på att först riva skalet för att smaksätta yoghurten med det) och salt. 5. Blanda yoghurten med rivet limeskal. Klicka i yoghurten vid serveringen.