[caption id="attachment_4904" align="alignnone" width="1024"] Under det rödprickiga marängtäcket döljer sig läckrar krusbär. Monica Johansson G-studion i Gustavsberg har gjort tårtfatet. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Krusbär och vinbär har börjat mogna i södra Sverige. Vi får vänta ännu ett tag tills de är mogna här uppe i Norrbotten, men i år lär det blir tidigare än någonsin för här varmt som i södra Europa. Det har varit 28-30 grader de senaste dagarna här uppe. Otroligt skönt att kunna äta alla måltider utomhus. Krusbär och vinbär i sötsyrlig dessertpaj Men du som redan har tillgång till krusbär och vinbär kan baka min smaskiga dessertpaj. Det går även bra att använda frysta bär. En riktig sommarpaj med syrliga bär som passar perfekt till fluffig söt maräng. Servera den med en klick vispgrädde eller vaniljglass. Krusbärskompott Krubärsfyllningen är en kompott som du även kan servera till glass eller använda till andra desserter. Krusbärspaj med vinbärsmaräng 1 paj, 8–10 bitar Tid: 1 timme Pajdeg 2½ dl vetemjöl 2 msk strösocker 100 g smör Krusbärskompott ca ½ liter krusbär, 350 g 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl 2 tsk vatten Marängtäcke 2 äggvitor 1 tsk pressad citron ¾ dl strösocker 1 dl röda vinbär Tillbehör lättvispad grädde eller vaniljglass Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Blanda vetemjöl och socker och finfördela smöret i blandningen, gör det gärna i matberedare. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Ställ den kallt minst 30 minuter. 3. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter tills pajdegen börjar få färg. Ta ut formen och sänk värmen till 175°. 4. Krusbärskompott: Lägg krusbären i en kastrull och värm på svag värme tills bären börjar vätska sig. Tillsätt sockret och höj värmen. Koka utan lock cirka 8 minuter eller tills bären har spruckit. Rör ner potatismjölet utrört i vattnet, koka upp och låt sedan svalna. 5. Marängtäcke: Vispa vitorna till skum med 1 tsk pressad citron. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills smeten är fast. Spara några vinbär till garnering och blanda ner resten i marängen. 6. Häll ut kompotten i den förgräddade pajbottnen och klicka marängen över. Strö över de sparade vinbären. 7. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter tills marängen fått fin färg. Servera med lättvispad grädde eller glass. Här hittar du en annan god paj med passionsfrukt och marängtäcke.