[caption id="attachment_6060" align="alignnone" width="1024"] Husmanskost nytt praktverk av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Foto: Pål Allan[/caption] [caption id="attachment_6064" align="alignnone" width="1024"] Tor Stålhandske och Pontus Frithiof signerar den nya boken.[/caption] Härom veckan hade jag äran att provsmaka rätter ur Pontus Frithiof och Tor Stålhandskes nya kokbok Husmanskost. Boken är ett riktigt praktverk både till format och innehåll med nästan tvåhundra recept och fina bilder av fotograf Pål Allan. Boken innehåller inte bara klassisk svensk husmanskost utan även lyxigare rätter med till exempel hummer, kalvbräss och ostron. Det finns också recept på desserter, bröd, tårtor och kakor. Vi bjöds på flera små smakprov från boken och det var så fantastiskt gott. Ni vet när alla smaker hamonierar på bästa sätt. Att äta en perfekt smaksatt blodpudding med stekt fläsk och lingon eller superluftiga queneller med vitvinssås eller en ljuvlig skånsk äppelkaka med äkta vaniljsås, ja då är det nästan så att man kan höra änglarna sjunga. Boken kommer att säljas på Pontus olika restauranger och NKs och Äppelvikens bokhandel, pris ca 795 kr. Här får du också recept på deras goda kräftströmming och kanske passar den som nykomling bland dina julsillar. [caption id="attachment_6062" align="alignnone" width="1024"] Kräftströmming på nytt sätt gjord av gravade strömmingsfiléer, recept ur den nya kokboken Husmanskost.[/caption] Kall inlagd kräftströmming Samma smak som en klassisk kräftströmming men äts kall som en inlagd strömming. Med dragen strömming menas att du dragit av skinnet från strömmingsfiléerna. Beräkna 600 g strömmingsfiléer och dra sedan av skinnet. ½ kg dragen strömmingsfilé Ättikslag 1 dl ättiksprit, 12% 5 dl vatten 1 msk salt 1 nypa socker Kräftlag ½ liter vatten 1 msk salt 1 msk socker 1 skivad gul lök 5 krossade kryddnejlikor 2 nedskurna krondillsruskor eller 2 kvistar dill 1 dl porter 3 msk tomatpuré 1 msk dillfrö spadet från en liten burk ansjovis Gör så här 1. Rör ihop ättiksprit, socker, salt och vatten till ättikslagen. Lägg den dragna strömmingen i ättikslagen och låt den ligga ett par timmar tills köttet blivit genomgravat. Ta upp en filé och se hur den ser ut inuti genom att vika den lite. 2. Koka under tiden upp samtliga ingredienser till ”kräftlagen” och låt den sjuda i 5 minuter. Låt lagen svalna helt. Sila och smaka av lagen med tomatpuré, dillfrö och ansjovisspad. Smaka av lagen ytterligare, ibland kan det behövas lite mer av salt och socker etc. 3. Låt strömmingen rinna av ordentligt från ättikslagen och låt den sedan ligga i kräftlagen och ta åt sig smak. Här är några av de andra rätterna ur boken som jag fick testa. [caption id="attachment_6061" align="alignnone" width="1024"] Gäddquenelle med spenat och vitvinssås en av de andra rätterna vid provsmakningen från boken.[/caption] [caption id="attachment_6059" align="alignnone" width="1024"] Blodpudding med stekt fläsk och lingon. En klassiker som du kan göra själv efter bokens recept.[/caption] [caption id="attachment_6068" align="alignnone" width="1024"] Rimmad fläsklägg med rotmos och senapskräm.[/caption] [caption id="attachment_6069" align="alignnone" width="1024"] Skånsk äppelkaka görs med kavring och här serverad med en ljuvlig vaniljsås.[/caption]