Riktigt lättlagad paté som du kan göra i mikrovågsugn. Foto: Ulrika PousetteExtra lättlagad patéEn liten god paté att ha med på julbordet eller servera som förrätt med en sallad och en god och fräsch äppelsallad med lingon och ingefära passar utmärkt till. Jag smaksätter den med ingefära det är jättegott. Du kan även smaksätta med färsk riven pepparrot om du gillar det bättre. Cornichons är också gott till.Tillaga i mikrovågsugn eller vanligDet är så fiffigt att du kan grädda den i mikrovågsugn och då tar det knappt 10 minuter tills den är färdiggräddad. Men du kan även grädda i vanlig ugn vid 175°, det går precis lika bra men tar längre tid.Paté i mikrovågsugnTill en liten paté, ca 8–10 portioner på buffé300 g nötfärs200 g bredbar leverpastej3/4 tsk salt1 krm svartpeppar2 krm timjan1 liten pressad vitlöksklyfta1/2 dl skivade pimientofyllda oliver1 stort ägg2 msk portvin eller madeiraTillbehöräppelsalladGör så här1. Blanda färsen med pastej, salt, peppar, timjan, vitlök och oliver. Tillsätt ägg och portvin. Arbeta till en jämn färs.2. Lägg ut färsen i en sträng på bakplåtspapper. Forma och rullden med hjälp av papperet till en korv, ca 30 cm. Rulla ytterligare ett papper om. Snurra ihop ändarna som till en smällkaramell.3. Tillaga på full effekt 8–10 minuter. Vänd den ett par gånger under tiden. Innertemperaturen bör vara 70° när den är färdig. Den går sedan upp ytterligare någon grad. Låt svalna i papperet.4. Den kan också gräddas i vanlig ugn på 175°, ca 30 minuter tills innertemperaturen är 70°.Äppelsallad8 portioner3 äpplen, gärna Ingrid Marie1 dl rårörd lingonsyltca 1 msk riven färsk ingefäraca1 krm saltGör så här1. Riväpplena med skal direkt ner i lingonsylten.2. Smaka av med ingefära och salt.Här hittar du recept på en fisk- och skaldjurspaté som också passar på julbordet.