[caption id="attachment_8053" align="alignnone" width="1024"] Frasig råraka med Kalixrom, gräddfil och gräslök.[/caption] Helgmeny till farsdag Råraka med löjrom * Köttgryta med portvin och grönpeppar * Chokladmoussetårta med apelsin November är en ganska grå och trist månad men det finns saker att fira eller bara umgås runt en god gryta. På söndag är det farsdag, därför blir det en meny som jag tror kan passa många pappor. Men den är lika trevlig att servera som mysig höstmiddag för många. Recepten är för 10 personer, du kan givetvis halvera recepten om ni är färre. Men med just grytor är det ju perfekt mat att få över. Grytor blir nästan bara godare av att stå till nästa dag och så enkelt att bara ta fram och värma grytan eller ta med i lunchlåda. Har du tillgång till viltkött så är det jättegott i den här grytan. Gryta och tårta kan frysas Grytan går bra att frysa och det gör även tårtan. Tårtan är en av mina egna favorittårtor. På den goda mandelmassebottnen en lätt och luftig chokladmousse med smak av apelsin. Råraka med löjrom Inte bara gott som förrätt utan pefekt som mysmat på fredagskvällen. Du kan även toppa dem med t ex rökt lax. 10 portioner 10 små potatisar 1 tsk salt smör till stekning Tillbehör rom gräddfil hackad gräslök eller fint skuren salladslök eller annan lök Gör så här 1. Riv potatisen på grova sidan av rivjärnet. Salta och blanda runt. 2. Hett upp en panna med smör och klicka ut till små rårakor och stek dem på medelvärme tills de får fin färg och är genomstekta. Om ni inte ska äta direkt kan du värma dem på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen vid 200° i ca 5 minuter. 3. Servera dem varma med rom, gräddfil och hackad lök. Ät och njut. [caption id="attachment_5981" align="alignnone" width="1024"] Mustig grönpeppargryta. Foto: Carin Pålsson[/caption] Köttgryta med portvin och grönpeppar Att koka grytan i ugn är enkelt och smart, men givetvis kan du göra det på spisen i stället. Har du tillgång till viltkött så blir det supergott i den här grytan. 10 portioner 30 minuter + 3–4 timmar i ugn 2 kg älg- eller nötkött av t ex ytterlår, högrev eller märgpipa smör till stekning 1 + 1 dl vatten 4 tsk salt 1 liten flaska rött vin, 37 cl 1 liten flaska rött portvin, 37 cl 1 msk kinesisk soja 11⁄2 msk torkad grönpeppar 500 g pärl- eller smålökar 400 g champinjoner eller annan svamp ca 4 msk majsstärkelse + vatten 1 dl vispgrädde Tillbehör pressad potatis, bulgur eller ris kokta haricots verts och vaxbönor Gör så här 1. Sätt ugnen på 125°. 2. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en grytan allt eftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan. 3. Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och portvinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3–4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det. Tiden beror på vilken köttdetalj du har. Ytterlår behöver koka mycket längre än högrev. Rör om några gånger under tiden. 4. Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10–15 minuter. Kyl av. Det går mycket bra att frysa grytan. 5. Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören. [caption id="attachment_9457" align="alignnone" width="1024"] Chokladmoussetårta med apelsin. Foto: Carin Pålsson[/caption] Mauds chokladmoussetårta med apelsin En av mina egna favorittårtor. Lätt och luftig mousse med smak av apelsin. Den ser ganska proffsig ut men är alls inte svår att göra. Tårtan är helt glutenfri. 1 tårta, 10–12 bitar Tid: 45 minuter + 4 timmar att stelna i kyl Botten 200 g mandelmassa 2 stora ägg 2 msk kakao Chokladmousse 2 gelatinblad 3 dl vispgrädde 200 g mörk choklad 2 äggulor + 2 äggvitor 4 msk apelsinlikör, t ex Cointreau eller Triple Sec ¾ dl strösocker Garnering 50 g mörk choklad, hackad 1 apelsin ½ dl strösocker Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Botten: Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll i smeten. 3. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter tills den stannat. Låt kallna. 4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och smaka av med likören. 5. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner ⅓ av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen. 6. Häll smeten över den kalla bottnen. Låt stå i kyl minst 4 timmar. Frys sedan om du önskar. 7. Garnering: Smält ⅔ av chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör sedan ner resten. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Gör långa flisor med vass kniv. Finstrimla apelsinskalet med zestjärn. Pressa saften. Koka saft, skal och socker 5 minuter. Låt svalna och sila. Garnera inför serveringen. Om ni gillar mina menyer så kan jag tipsa om min nya kokbok. Den finns inte i bokhandeln men du kan köpa den här. [caption id="attachment_9375" align="alignnone" width="803"] Min nya kokbok : Mauds mat - lättlagade menyer.[/caption] Tips på andra menyer till farsdag. Här hittar du även en annan god köttgryta med italiensk smak och saftig äppelkaka. Här hittar du en meny med fiskgryta och banoffepaj.