[caption id="attachment_9312" align="alignnone" width="1024"] Köttfärspaj med fetaost.[/caption] Köttfärspaj – så enkelt och gott I helgen har jag varit i min stuga och då vill jag ha enkel mat. På fredagskvällen blev det köttfärspaj. En god rätt som alltid går hem, både barn och vuxna brukar gilla den. Perfekt mat allt i ett. Komplettera bara med en sallad. Jag tycker att vitkåls- eller spetskålssallad passar mycket bra till. Det går ju mycket bra att spara paj och vitkålsallad och ta med i lunchlåda. Paj går bra att värma i mikrovågsugn, men allra godast om du värmer i ugnen, då bibehåller degen sin sprödhet. Längst ner hittar du även recept på en vitkålssallad. Just nu är både vitkål och spetskål väldigt fina och spröda. Så passa på och gör en stor sats. Den som vill kan givetvis byta ut nötfärsen mot vegofärs. Du behöver inte förgrädda pajskalet Du behöver inte förgrädda pajskalet, det blir sprött och fin ändå. Viktigt att pajdegen är riktigt kalll när du börjar grädda. Jag gräddar längst ner i ugnen på ganska hög värme, vilket gör att pajskalet blir gräddat och sprött. Se också till att köttfärsröran kokat ihop så att den inte är blöt när du lägger den i pajskalet. Köttfärspaj med paprika och fetaost 6 stora bitar Pajdeg 3 dl vetemjöl 125 g smör 2 krm salt 2 msk vatten Fyllning 400 g nötfärs 1 msk olivolja 1 gul lök, hackad 1 stor vitlöksklyfta, pressad 1 1/4 tsk salt nymald svartpeppar 1 burk finkrossade tomater, 400 g 2 paprikor, gärna olika färger, strimlade 2 tsk torkad timjan 3 ägg 2 1/2 dl mjölk eller gräddmjölk 150 g fetaost 1 dl svarta urkärnade oliver Gör så 1. Sätt ugnen på 225°. Blanda vetemjöl, smör och salt tills smöret är finfördelat, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 i diameter. Ställ in formen i frys eller kyl. 2. Bryn färsen i olivolja. Tillsätt hackad lök och pressad vitlök, låt fräsa tills löken mjuknar. Salta och peppra. Tilllsätt tomatern och paprikan. Låt sjuda utan lock tills det allra mesta av vätskan kokat bort. Smaka av med timjan och om det behövs mer salt eller peppar. 3. Vispa samman ägg och mjölk eller gräddmjölk. 4. Fördela färsen över pajdegen. Häll över äggstanningen och grädda långt ner i ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen stannat. Smula sönder fetaosten över och ställ in ytterligare 5 minuter lite högre upp i ugnen tills osten blir varm och pajen är helt färdiggräddad. Strö över oliverna och servera med en kålsallad. [caption id="attachment_9313" align="alignnone" width="1024"] Köttfärspaj med paprika, tomat och fetaost.[/caption] [caption id="attachment_7741" align="alignnone" width="1024"] STor sats vitkålssallad räcker till många portioner. Foto: Per- Erik Berglund.[/caption] Vitkålssallad Perfekt sallad så här års. Gör gärna en stor sats vitkålssallad som är fullproppad med C-vitaminer och håller sig fint i kylskåp flera dagar. 8 portioner Tid: 20 minuter 800–900 g vitkål eller spetskål 1 paprika Senapsdressing 1 msk dijonsenap 2 msk vinäger 1 dl olja 1 vitlöksklyfta, pressad 3 krm salt 1-2 tsk pepparmix Gör så här 1. Skär bort rotstocken på kålen. Strimla vitkålen och paprikan fint. 2. Vispa samman senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Smaksätt med vitlök, salt och pepparmix. Blanda väl och förvara i kylskåp. Här hittar du recept på en annan köttfärspaj i långpanna.