[caption id="attachment_3574" align="alignnone" width="700"] Köttfärspaj i långpanna som räcker till många. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Den här pajen är en riktig favorit när man ska bjuda enkelt till många. Frasig spröd pajdeg med en riktigt god och smakrik köttfärsfyllning blir toppen till en blandad sallad. Kanske något för sportlovsveckan vare sig du är hemma eller inte. Kan förberedas i god tid Köttfärsen och pajdegen kan göras klara långt i förväg och bara värmas 10 minuter före serveringen. Köttfärsen får fin smak från sardeller, torkade tomater och en skvätt vin. Jag använder de italienska små sardellfiléerna i olja, men du kan även ta en klick sardellcrème som finns att köpa på tub. Vid värmningen smulas fetaost över och oliver och kaprisfrukter blir fina tillbehör. Det blir så gott! Köttfärspaj med fetaost och oliver 8–10 portioner Pajdeg 4 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 1/2 tsk salt 250 g smör 3/4 dl vatten Köttfärsfyllning 1 kg nötfärs 2 msk olivolja 1–2 tsk salt 1 tsk nymaldsvartpeppar 2 gula lökar 3 klyftor vitlök 10 sardellfiléer 100 g torkade tomater 1 msk timjan 1 msk oregano 2 burkar hela tomater 2 tsk strösocker 2 dl vitt eller rött vin 300 g fetaost 150 g oliver 150 g delikatesskapris Tillbehör blandadsallad gräddfil eller matlagningsyoghurt Gör så här 1. Sätt ugnen på 225°. Finfördela smöret i mjöl och salt. Gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnslångpanna. Ställ kallt. 2. Bryn färsen i olivolja. Salta och peppra. Tänk på att sardeller, torkade tomater, oliver och fetaost också ger mycket sälta, så salta inte för mycket. 3. Hacka lök. Låt den och vitlöken fräsa med färsen. 4. Ta upp sardellerna ur oljan och hacka dem fint och skär de torkade tomaterna i bitar. Blanda ned det, timjan, oregano, krossade tomater, socker och vin. Sjud ca 20 minuter. Färsen ska vara lite fuktig men inte alltför blöt. Grädda under tiden pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Hit kan förberedas. 5. Värm färsen om den är kall. Fyll pajskalet med färsen. Smula över fetaost. Sätt in långpannan ca 10 minuter mitt i ugnen. Strö över oliver och kapris och servera med en klick gräddfil och sallad.