Köttfärspaj lagas i långpanna och räcker till många. Foto: Pepe Nilsson Under semestertider kan det ofta bli många till bords hemma hos mig. Det här är en riktig favorit när man ska bjuda enkelt till många. Frasig spröd pajdeg med en riktigt god och smakrik köttfärsfyllning blir toppen till en blandad sallad. Kan förberedas i god tidDet är alltid så bra när allt är klart innan gästerna kommer. Köttfärsen och pajdegen kan göras helt klara långt i förväg och bara värmas 10 minuter före serveringen. Köttfärsen får fin smak från sardeller, torkade tomater och en skvätt vin. Jag använder de italienska små sardellfiléerna i olja, men du kan även ta en klick sardellcrème som finns att köpa på tub. Vid värmningen smulas fetaost över och oliver och kaprisfrukter blir fina tillbehör. Det blir så gott, jag lovar!Köttfärspaj med fetaost och oliverOm du inte har grahamsmjöl hemma kan du ta enbart vetemjöl i pajdegen.8–10 portionerPajdeg4 dl vetemjöl2 dl grahamsmjöl1/2 tsk salt250 g smör3/4 dl vattenKöttfärsfyllning1 kg nötfärs2 msk olivolja1–2 tsk salt1 tsk nymaldsvartpeppar2 gula lökar3 klyftor vitlök10 sardellfiléer100 g torkade tomater1 msk timjan1 msk oregano2 burkar hela tomater2 tsk strösocker2 dl vitt eller rött vin300 g fetaost150 g oliver150 g delikatesskaprisTillbehörblandad salladgräddfil eller grekisk yoghurtGör så här1. Sätt ugnen på 225°. Finfördela smöret i mjöl och salt. Gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnslångpanna. Ställ kallt.2. Bryn färsen i olivolja. Salta och peppra. Tänk på att sardeller, torkade tomater, oliver och fetaost också ger mycket sälta, så salta inte för mycket.3. Hacka lök. Låt den och vitlöken fräsa med färsen.4. Ta upp sardellerna ur oljan och hacka dem fint och skär de torkade tomaterna i bitar. Blanda ner det, timjan, oregano, krossade tomater, socker och vin. Sjud ca 20 minuter. Färsen ska vara lite fuktig men inte alltför blöt. Grädda under tiden pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Hit kan förberedas.5. Värm färsen om den är kall. Fyll pajskalet med färsen. Smula över fetaost. Sätt in långpannan ca 10 minuter mitt i ugnen. Strö över oliver och kapris och servera med en klick gräddfil eller tjock yoghurt och sallad.Här hittar du recept på en annan köttfärspaj.