[caption id="attachment_6037" align="alignnone" width="1024"] Kolapaj med valnötter och lingon. Foto: David Back[/caption] Hoppas ni alla har haft en bra helg. Kanske är ni igång med julförberedelserna? Jag hade stor middag i helgen och har inte hunnit med så mycket annat än att göra degar som ska bli Rånepepparkakor och skurna pepparkakor som är riktiga favoriter som jag inte vill vara utan till jul. Här ska ni få en annan favorit, som inte bara passar till jul utan när helst du vill ha något sött och gott till dessert. Servera pajen i små bitar med en klick grädde och gärna några syrliga lingon som bryter så fint mot den söta kolan. Den kan göras i god tid och den kan till och med frysas. Använd termometer för bästa konsistens Använd termometer för att få bästa konsistens. Du kan även göra det vanliga kulprovet. Droppa lite av smeten i kallt vatten och om du kan rulla den till en kula så brukar det vara lagom kokt kolasmet, det vill säga 120°. Men det är säkrare att använda termometer. Kolapaj med lingon Pajen avnjuts i små bitar gärna med en klick vispgrädde och några lingon. Den är mycket hållbar och kan till och med frysas. Valnötterna kan bytas ut mot andra nötter eller uteslutas helt. 1 paj, ca 16 bitar Tid: 1 timme + 4 timmar i kyl Bottten 3 dl vetemjöl, 180 g 1 msk ljust muscovadosocker 125 g smör 1–2 msk vatten Kolafyllning 3 dl vispgrädde 3 dl ljust muscovadosocker 1 dl ljus ekologisk sirap ½ tsk ättiksprit 100 g grovt hackade valnötter 75 g smör Tillbehör 1–2 dl halvtinade lingon lättvispad grädde Gör så här 1. Botten: Blanda mjöl och socker i matberedare, tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. 2.Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 11x35 cm eller ca 26 cm i diameter. Låt stå kallt minst 1 timme. Grädda i 200° i nedre delen av ugnen 12–15 minuter tills bottnen börjar få färg. Låt svalna. 3. Fyllning: Blanda grädde, muscovadosocker, sirap och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka ganska kraftigt tills massan är 120°. Rör bara då och då. 4. Tillsätt valnötterna och ta kastrullen från värmen. Blanda ner smöret. Häll massan i det förgräddade pajskalet och låt kallna några timmar i kyl. Garnera med lingon och servera pajen med lättvispad grädde. Det går bra att frysa pajen utan lingon.