[caption id="attachment_6752" align="alignnone" width="1024"] Nu är tid för rabarber åtminstone i Skåne.[/caption] Nu är det tid för rabarber här i Skåne. För någon vecka sedan besökte jag min kompis Evas koloniträdgård i Lund och fick med mig av hennes fina rabarber. Rabarber håller bra om man förvarar den i kylskåp och ser till att den inte torkar ut. I helgen blev det smulpaj med rabarber. Men jag vet, det är ännu intedags för rabarber i norr, men snart så. Vill du skynda på din rabarber kan du täcka den med en hink så blir det som ett växthus och det går lite snabbare. Stjälkarna blir så där fint rosa som de första vi brukar köpa i butik som är odlade i växthus. Nu finns det fin frilandsodlad rabarber även att köpa i butik. Knaprigt smultäcke med kardemumma Jag älskar smulpaj med rabarber. Jag gillar ju det enkla och smulpaj är både enkelt och så fantastiskt gott. Det är lätt att variera smultäcket och den här gången hade jag i mandelspån och kardemumma. Jag lovar det blev ljuvligt gott. Kardemumma är en av mina favoritkryddor och kardemumma passar verkligen bra till rabarber. Du gör pajen i en kastrull och slipper en massa disk och kladd. Genom att förbaka rabarbern hinner den bli perfekt och majstärkelsen hinner binda vätska så att pajen inte blir blöt när smultäcket är perfekt. Gammeldags vaniljglass Glass passar väldigt bra till pajen. Det är gott när den ljumma pajen möter den kalla glssen med vaniljsmak. Jag vill slå ett slag för Gammeldags vanilj från GB, den är god och innehåller inga konstigheter som många köpta glassorter gör och dessutom är den prisvärd. En klick kall vispad grädde är också gott att servera till. [caption id="attachment_6743" align="alignnone" width="1024"] Lättlagad knaprig smulpaj med rabarber.[/caption] Knaprig smulpaj med rabarber 500–600 g rabarberstjälkar 1/2 dl strösocker 2 msk majsstärkelse Smuldeg 125 g smör 1 1/2 dl strösocker 2 dl vetemjöl 2 tsk nysttött kardemumma 100 g mandelspån eller hackad mandel Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Skiva rabarberstjälkarna och blanda dem med socker och majsstärkelse. 3. Fördela dem i en ugnsform. Ställ in dem mitt i ugnen ca 15 minuter tills de börjar mjukna. Rör gärna om någon gång under tiden. [caption id="attachment_6745" align="alignnone" width="1024"] Blanda rabarber med lite socker och majsstärkelse och förbaka i ugnen ca 15 minuter.[/caption] 4. Smuldeg: Smält smöret och ta det från värmen. Blanda ner socker, vetemjöl och nystött kardemumma. Rör till sist ner mandelspån eller hackad mandel. 5. Rör om i den förbakade rabarbern och fördela smuldegen ovanpå. [caption id="attachment_6746" align="alignnone" width="1024"] Fördela smuldegen över den förbakade rabarbern och grädda sedan i ugnen ca 25 minuter.[/caption] 6.Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter tills smuldegen fått fin färg. 7. Servera pajen ljummen med glass eller en klick vispad grädde. [caption id="attachment_6747" align="alignnone" width="1024"] Den knapriga pajen är god att servera ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde..[/caption]