[caption id="attachment_4456" align="alignnone" width="1024"] Kikärtburgare, helt veganska med kumminrostad potatis, avokadosås och tomatsalsa. Foto: Carin Pålsson[/caption] Hoppas ni har haft en fin helg. Så härligt att det nu är lite ljusare på morgonen efter tidsomställningen. Här i Stockholm skiner dessutom solen och det känns som en bra start på veckan. Internationella vegandagen - 1 november I dag är det den Internationella vegandagen. Det tycker jag vi kan fira med en god vegoburgare med kumminrostad potatis. Att vara vegan till skillnad från laktovegetarian innebär att man inte äter heller några mjölkprodukter. Jag är inte vegetarian men äter gärna vegetariskt, det är gott, bra för hälsan och miljön. Att göra burgare eller biffar på kikärter eller bönor tycker jag blir fantastistiskt gott. Du behöver inte koka egna bönor eller kikärter utan det duger fint med de färdigkokta i tetra. Jag har i psylliumhusk som hjälper till att binda så att burgarna håller ihop fint. Psyllium är mycket fiberrikt och binder mycket vätska. Till dessa burgare har jag den här gången gjort det lite extra lyxigt med två sorters såser, en med tomat och en med avokado. Supergott tillsammans med burgaren. Saltrostade potatisar gör du enkelt om du köper små delikatespotatisar och rostar dem med skalet på i ugnen. Önskar er alla en fin start på veckan! Kikärtsburgare med kumminrostad potatis, tomatsalsa och avokadosås För glutenfritt kan du byta ut vetemjölet mot majsstärkelse. 6 portioner Tid: 45 minuter 2 tetror ekologiska kikärter à 380 g 1 vitlöksklyfta, pressad 1½ tsk mald spiskummin 1½ tsk mald torkad koriander ½ tsk nymald svartpeppar 1¼ tsk salt 3 msk vetemjöl 2 msk psylliumhusk olja till stekning Saltrostad potatis 900 g små delikatesspotatisar 1 msk olja 2 tsk salt 2 tsk hel kummin Avokadosås 2–3 avokador 1–2 msk pressad limesaft 1 vitlöksklyfta salt och nymald svartpeppar Tomatsalsa med koriander 500 g plommontomater 1 stor röd paprika 1 röd spansk pepparfrukt 1 vitlöksklyfta finrivet skal av 1 ekologisk lime 1 kruka koriander Tillbehör 6–12 skivor ljust surdegsbröd salladsblad 200 g sugar snaps Gör så här 1. Sätt ugnen på 225°. 2. Häll av spadet från kikärterna. 3. Blanda kikärter, vitlök, kryddorna, salt, vetemjöl och psylliumhusk i en matberedare. Kör med pulsknappen, det behöver inte bli helt slätt. 4. Forma 6 hamburgare på vattensköljd skärbräda. Låt dem stå ca 15 minuter. 5. Saltrostad potatis: Tvätta och torka potatisen. Vänd den sedan i olja i en bunke. Salta och strö på kummin och rör om. Ugnsstek sedan i ugnslångpanna med bakplåtspapper ca 30 minuter tills potatisen fått fin färg. Skaka runt pannan några gånger under tiden. 6. Avokadosås: Halvera, kärna ur avokadorna. Gröp ur avokadoköttet och mixa det slätt tillsammans med 1 msk limesaft och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar och om det behövs mer limesaft. 7. Tomatsalsa: Tärna tomaterna och paprikan fint. Finhacka chili och vitlök. Finriv limeskalet. Spara lite koriander till garnering. Finhacka resten av bladen och stjälkarna. Blanda alltsammans och smaka av med salt. 8. Rosta bröden. Pensla dem med lite olivolja. Stek burgarna i olja några minuter på var sida. Servera burgarna på det rostade brödet med salladsblad, avokadosås och sugar snaps och de nyrostade potatisarna. Här hittar du ett annat veganskt recept med nudlar. I min nya bok hittar du även fler vegetariska recept. Boken kan du beställa här. [caption id="attachment_9375" align="alignnone" width="803"] Min nya kokbok : Mauds mat - lättlagade menyer.[/caption]