[caption id="attachment_10107" align="alignnone" width="1024"] Vaniljglass, chokladsås och karamelliserade popcorn med sälta blir en supergod dessert.[/caption] 19 januari - PopcorndagenI dag är det Popcorn-dagen. Jag gillar popcorn, speciellt när de är nypoppade, saltade och lite varma. Men har du provat att använda popcorn till annat än snacks? Det kan vara gott att servera som tillbehör i en soppa för att få lite annorlunda konsistens, smak och utseende. Popcorn passar också till desserter. Lättsaltade nypoppade popcorn är alltid gott som snacks.[/caption] Karamellisera popcorn till desserterDet är gott att karamellisera popcorn och servera till desserter. Idag har jag gjort en enkel dessert med glass chokladsås som lyfter till nya höjder med karamelliserade popcorn som ger både god smak med lite sälta och fin knaprig konsistens. Färdigköpt vaniljglass, lättgjord chokladsås och karamelliserade popcorn känns som en lyxdessert och det är popcornen som ger den känslan. Både chokladsås och popcorn räcker till många desserter men kan sparas länge och användas senare. Förvara chokladsåsen i kylen och popcornen torrt i tättslutande burk.Gör din egen chokladsåsDet finns ingen anledning att köpa chokladsås, det är så superenkelt att göra själv med bara 3 ingredienser, som åtminstone jag alltid har hemma. Ingredienserna är kakao, socker och vatten. Du kan ta vanligt socker eller muscovadosocker. Med muscovadosocker får såsen en djupare smak med lakritstoner. Men det blir gott även med vanligt socker. Såsen är mycket hållbar. Förvara den i en glasburk i kylen.Karamelliserade popcornDet blir en ganska stor skål av popcorn. Men det går bra att spara dem länge om de förvaras torrt. De kan piffa upp många desserter.1/2 dl torkade majskorn, 40 g1 msk neutral olja, t ex raps- eller majsolja25 g smör1/2 tsk + 1/2 krm salt1/2 dl strösocker, 40 g1 krm bakpulverGör så här1. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull, minst 2-liter, Häll i popcornen och snurra runt dem i oljan. Sätt på hög värme på plattan och lägg på locket. Skaka gärna grytan någon gång och när du hör att det börjar poppa, passa noga och dra från värmen när popljudet avtar. Strö över 1/2 tsk salt och rör om. Låt svalna.[caption id="attachment_10110" align="alignnone" width="1024"] Det tar bara någon minut att poppa popcorn i kastrull på spisen. Passa bara noga.[/caption]2. Smält smör, 1/2 krm salt och socker i en stor tjockbottnad gryta. Sätt grytan på medelvärme och låt det bli ljusbrunt och tillsätt då bakpulvret och rör om. Tillsätt sedan de avsvalnade popcornen och rör runt så att alla får lite karamell på sig.[caption id="attachment_10111" align="alignnone" width="1024"] Vänd runt dem snabbt så att alla får karamell på sig.[/caption]Häll upp på plåt med bakplåtspapper och sära på dem. Låt svalna.Enkel chokladsåsCa 2 dl chokladsås1 dl kakao, 40 g85 g socker, ca 1 dl strösocker eller drygt 1 dl muscovadosocker1 dl vattenGör så här1. Blanda kakao, socker och vatten i en liten kastrull. Vispa samman under uppvärmning och koka sedan några minuter tills såsen tjocknar. Låt svalna.Glass, chokladsås och karamelliserade popcornGör kulor av glassen, ringla på chokladsås och strö över karamelliserade popcorn. Hur gott och enkelt som helst.[caption id="attachment_10108" align="alignnone" width="1024"] Så enkelt men så gott, vaniljglass, hemgjord chokladsås och karamelliserade popcorn.[/caption]