Hoppas ni alla har haft en fin helg. Själv har jag firat lilla julafton med de närmaste, så mysigt. Julgranen är klädd och det doftar jul i huset av den och alla blommor, så härligt. Förr om åren brukade vi aldrig ta in och klä granen förrän den 23 december. Men nu är det annorlunda, när inte alla ska fira jul tillsammans så blir det två julaftnar. Men jag måste säga det är så mysigt med granen redan nu som lyser upp i decembermörkret. Det blev inte stora julbordet i går, men egntligen alldeles tillräckligt, det blev några sillar, lax, Janssons frestelse, gröna rätter och så prinskorv och juliga köttbullar. Läste någonstans att det svenskar tycker är bland de viktigaste är köttbullar och prinskorv. För mig är det sillarna, jag kommer att återkomma med några favoritsillar framöver. [caption id="attachment_7583" align="alignnone" width="1024"] Juliga köttbullar med viltfärs. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Julköttbullar med viltfärs Köttbullar går ju att göra bra att göra med vilken köttfärs som helst. Men jag gillar att göra dem med viltfärs för att de blir så smakrika och goda. Eftersom några i min familj är så kallade Norrlandsvegetarianer och endast äter kött från vilda djur, så blev det viltköttbullar även i år, trots at jag inte hade viltfärs i frysen. Jag fick tag på färsk hjortfärs i butiken. Den här gången blev det ingen jättesats, eftersom vi inte var så många. Det blev jättegoda köttbullar tycker jag och de andra och här får ni receptet. I mina julköttbullar har jag alltid lite kryddpeppar, det gillar jag. Det ska förstås också vara svartpeppar och lite vitpeppar. Men det ska inte vara för mycket av vare sig kryddpeppar eller vitpeppar. Ett tips är ju att provsteka en köttbulle så att du känner dig nöjd med salt och kryddor innan du steker resten. Köttbullarna går mycket bra att frysa och du kan självklart dubbla satsen. Så gör du för att smeten inte ska fastna Blöt ettt matskedsmått och klicka upp färsen på en blöt skärbräda. Skölj gärna måttet mellan varje gång, så fastnar inte smeten. Rulla sedan med vattensköljda händer. [caption id="attachment_7584" align="alignnone" width="768"] Rulla köttbullarna med vattensköljda händer och lägg dem på vattensköljd skärbräda, så fastnar de inte.[/caption] Så här ugnssteker du köttbullarna Om du ska göra större sats köttbullar kan du steka i ugnen vid 250° i ca 10 minuter i en långpanna. Se till att smöret är brynt och långpannan varm när du lägger i bullarna. Rulla runt dem några gånger under tiden. De får inte lika fin färg som när du steker i stekpanna. Men om man gör de i förväg kan man ge de lite extra fin färg på ytan i stekpanna i samband med att man värmer dem. Viltköttbullar till jul 30–35 köttbullar 25 g ströbröd 1 dl vispgrädde 1 liten gul lök 1 1/4 tsk salt 1 krm kryddpeppar 2 krm nymald svartpeppar 1/2 krm nymald vitpeppar 1/2 msk söt och stark senap, t ex Graveleij 1 ägg 500 g viltfärs eller nöt- eller blandfärs smör till stekning Gör så här 1. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Finriv löken direkt ner i bunken. Blanda med salt, peppar, senap och ägg. Låt svälla 10 minuter. 2. Rör ner färsen och arbeta en stund, så att färsen håller ihop. 3. Vattenskölj ett matskedsmått och klicka upp smeten på vattensköljd skärbräda. Skölj måttet mellan varje bulle i kall vatten, så fastnar inte smeten. Rulla till bullar med vattensköljda händer. 4. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar tills de får fin färg runt om och är genomstekta.