[caption id="attachment_7677" align="alignnone" width="1024"] Kryddigt saffransris med hallongelé. Foto: Ulrika PousetteJulen närmar sig och jag hoppas ni inte stressat för mycket och att ni snart får njuta av helgen och äta riktigt gott. För egen del vet jag att det blir mycket mat, men jag hoppas också på långa promenader och mys framför brasan med en julklappsbok. Jag längtar så mycket efter snö och skidåkning, men det lär det inte bli i jul för här i Stockholm är det helt grönt. Saffransris lättfixad och ljuvligt god dessertKryddigt saffransris smakar ljuvligt och är perfekt juldessert och mycket enkel att göra. Det fungerar även om du vill använda färdig risgrynsgröt från korv, men eftersom den oftast inte är lika fast som hemgjord gröt, så kan desserten bli lite lös. Dessutom är den oftast sötad och då behövs det inte lika mycket socker. Servera i små glas eller portionsformar. I stället för hallongeléet kan du servera färska eller frysta bär. Apelsin är också gott att variera med.Kryddigt saffransris med hallongelé6–8 PORTIONER½ krm saffran, 0,25 g½ tsk kardemummakärnor2 dl vispgrädde1 krm mald kanel500 g risgrynsgröt2–3 msk strösockerHALLONGELÉ300 g frysta hallon5 msk gelésocker multiGör så här1. Finstöt saffran och kardemumma och häll på grädden. Låt stå en stund.2. Vispa grädden. Blanda sedan grädde, kanel och gröt och smaksätt med socker. Häll upp i glas eller portionsskålar.3. Koka upp hallonen med gelésockret. Koka ½ minut. Låt svalna något och fördela sedan hallonen över riset. Ställ i kyl.