[caption id="attachment_7557" align="alignnone" width="1024"] Jordnötsbräck – så enkelt och gott. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Favoritknäck med salta jordnötter Så här i adventstider brukar det vara trevligt med matklappar att ta med sig på glöggfesten eller andra bjudningar. Eller varför inte överraska grannar eller vänner med en god matklapp. Det här är ett riktigt favoritgodis. Mitt jordnötsbräck är så gott och enkelt att göra. Jag brukar göra flera stycken för det är perfekt att ge bort ett helt bräck inslaget i cellofan knutet med ett fint julband och kanske liten grön kvist. Men jag gör bara en sats i taget. Termometer behövs Den här knäcken är en favorit för att den är så god och så enkel att göra om du bara har en termometer som klarar temperatur upp till minst 145°. Det är viktigt med termomter för att den ska bli perfekt. Knäcken blir så där härligt knäckig och spröd. Jag använder saltade jordnötter för de tillför god sälta till knäcken, som gör den extra god. En viktig sak när man gör knäck och kola är att inte röra för mycket. Om du rör för mycket och skrapar ner från kanterna är det risk att knäcken kan sockra sig. Det är inte så kul. Men det har aldrig hänt när jag gör den här knäcken. Jordnötter kan bytas mot sötmandel Om du inte tål jordnötter kan du ta hackad mandel i stället eller gör en av varje. Jordnötsbräck Riktigt enkelt att göra om du bara har en termometer som klarar upp till minst 145º. 1 stort bräck 100 g smör 2½ dl strösocker ½ dl ljus sirap 100 g saltade jordnötter Gör så här 1. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka tills massan är 145º. Det tar 10–15 minuter om man kokar på hög värme. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt nötterna. 2. Koka ytterligarenågon minut tills massan är 145º. 3. Häll ut massan på plåt med bakplåtspapper. Vicka plåten så att den flyter ut. 4. Bryt knäcken i bitar när den kallnat. Här kan du hitta recept på annan knäck och får tips på hur du lyckas med den.