[caption id="attachment_8639" align="alignnone" width="1024"] Jordgubbsmousse på mjuk mandelbotten. Foto: Ulrika Pousette[/caption]En tårta som smakar sommar. Men om det nu bara blir sol och värme så är strax de svenska jordgubbarna här. Det är något alldeles speciellt med svenska jordgubbar. Men själva moussen kan du göra med frysta jordgubbar men som garnering behövs det färska. Det är inte svårt att hitta importerade jordgubbar till garnering.GlutenfriTårtan är glutenfri om du använder glutenfritt mjöl till att smörja formen. I stället för glutenfritt mjöl kan du ta mandelmjöl eller till exempel polentagryn. Det går även att hoppa över mjölandet men då lossnar den inte lika lätt och ytan blir inte lika fin.Jordgubbsmoussetårta med mandelbottenTårtan behöver stelna i kyl minst 3 timmar.1 tårta, ca 10 bitarMandelbotten300 g mandelmassa3 äggfinrivet skal av 1 apelsinsmör och mjöl till formen, Obs! Använd glutenfritt mjöl, mandelmjöl eller polenta om tårtan ska vara glutenfri.Jordgubbsmousse250 g jordgubbar3 1/2 gelatinblad3 äggulor1 dl strösocker2 dl vispgrädde1 dl kesella, 10 %Garneringca 200 g färska jordgubbarev mynta- eller citronmelissbladGör så här1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175º. Kör mandelmassan i matberedare eller riv den och blanda med ägg och apelsinskal. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills kakan fått fin färg. Låt kallna.2. Mousse: Kör jordgubbarna till mos i matberedare eller med mixerstav.3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.4. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden men inte alltför hårt.5. Ta upp och krama ur gelatinbladen väl. Smält dem på svag värme med lite av jordgubbsmoset. Blanda med resten av moset och vänd sedan ner detta i äggulesmeten. Tillsätt kesella och blanda. Vänd till sist ner den lättvispade grädden. Häll blandningen över tårtbottnen. Låt stelna i kyl några timmar.6. Garnera med färska jordgubbar och eventuellt mynta- eller citronmelissblad vid serveringen.[caption id="attachment_8640" align="alignnone" width="1024"] Jordgubbsmousse på mjuk mandelbotten. Foto: Ulrika Pousette[/caption]