Utsikt över bergen som omger itrti.Ni som följer mig på Instagram eller Facebook vet att jag är i Italien. Efter en dag i Rom tog jag tåget söderut, lite drygt 10 mil. Jag älskar verkligen Italien och särskilt när jag får vara med min bästa italienska väninna Gina som lärt mig så mycket om italienska råvaror och recept. Inte bara sådant som vi äter på italienska restauranger, utan många rätter från det traditionella italienska köket. Hon är född och uppvuxen i Neapel, men bor sedan många år i Sverige. Vi lärde känna varandra för 38 år sedan och vänskapen blir bara starkare. Hon och hennes man har ett fantastiskt ställe i Itri, som ligger mitt emellan Rom och Neapel. Idag var det dags för de napoletanska vännerna att komma på tradtionell söndagslunch till Villa Hjort. De napoletanska luncherna är vad vi numera säger i Sverige LUS, det vill säga lunch utan slut. Börjar runt halv ett och pågår till kvällen. Gina handlar och förbereder mycket i god tid så att det mesta är klart när gästerna kommer. Gina förbereder.. Uppdukat för lunch för 14 gäster vid det rustika bordet under pergolan där vindruvorna just nu är mogna.. Dagsfärsk buffelmozzarella är en av starträtterna.Dagsfärsk buffelmozzarella som vi njöt med helt nyskördad sallad och olivolja som pressats idag på morgonen. Såå gott! Nyskördad sallad, rucola, fänkål och alldeles nypressad olivolja, Novello. Casatiello-ett rustikt bröd från Neapelmed bland annat chark och olika ostar. Pasta med pecorino och svartpeppar. Melanzane alla Parmigiana–syditaliensk auberginegratäng.Om du blir sugen på att laga auberginegrataäng, så hittar du mitt gamla recept på Melanzane alla Parmigiana här. Lammstek och lammkotletter. I går var det pizzakväll och sedan utnyttjas eftervärmen, lammn och bönor tillagas långsamt i ugnen under natten.Lammet har fått steka i vedugnen under natten i eftervärmen efter gårdagens pizzakväll. Likaså fick cannelinibönor koka i ett lerkärl i vedugnen tillsammans med salvia, rosmarin, vitlök och några tomater. Så gott, men jag glömde fota bönorna. Semifreddo med nyskördade fikon. Napoletanska sötsaker från konditori i Neapel.Själv hade jag bidragit med en svensk smulpaj med äpplen som blev mycket uppskattad tillsammans med Crème Chantilly. Här hittar du recept på äppelpaj med smultäcke. Till sist digestive i form av Amaro, italiensk örtlikör. När lunchen börjar gå mot kväll åker jackor och tröjor på och det är mysigt att sitta runt eldstaden.