[caption id="attachment_6733" align="alignnone" width="1024"] Inkokt lax med dillmajonnäs och kokt sparris.[/caption] I helgen gjorde jag inkokt lax, en riktig klassiker som är bästa tänkbara mat så här års. Enkelt att tillaga och jättegott. Här är ett recept för bara 2 personer. Jag tycker det är smart att koka laxen i portionsbitar i stället för en stor bit. Nu är det lätt att få tag på fin färsk sparris som passar så bra till laxen. Enklast tänkbara sås blev det av färdigköpt majonnäs, Hellmann's, som jag tycker är den godaste färdiga majonnäs du kan köpa. Jag smaksatte med lite senap och dill och hade även i lite yoghurt. Inkokt lax med dillmajonnäs 2 portioner 2 portionsbitar lax av mittbit, à 150 g 3/4 liter vatten 3/4 msk salt 4 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 liten röd lök, skivad 2 skivor ekologisk citron Dillmajonnäs 1 dl majonnäs ev 2 msk turkisk yoghurt eller gräddfil 1 msk söt grovkornig senap 1 dl finhackad dill salt och nymald vitpeppar Tillbehör 250 g sparris grönsallad med rädisor kokt potatis Gör så här 1. Koka upp vatten, salt, pepparkorn, lagerblad, lök och citronskivor i en 2 liters-kastrull l. Koka några minuter under lock. Lägg ner laxbitarna försiktigt. Låt sjuda under lock ca 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt bitarna ligga kvar i lagen. Kyl kastrullen i vattenbad. Förvara i kyl till nästa dag eller ett par timmar. Inför serveringen tar du upp bitarna och drar försiktigt bort skinnet. 2. Gräddfilssås: Blanda majonnäs, yoghurt eller gräddfil med senap och dill. Smaka av med lite salt och nymald peppar. 3. Servera laxen med sparris, potatis, sallad och dillmajonnäs