Höstmeny Italiensk köttgryta med gremolata och saffransris*Fryst lingontårta med maränger Samlas kring en grytaÄven om det ljumma vädret fortsätter här i Stockholm har jag i alla fall jag för mysiga höstmiddagar med mustiga grytor. Det här är en härlig köttgryta med italienska smaker. Som pricken över i strösslar jag över gremolata, en blandning av rivet citronskal, hackad persilja och finhackad vitlök och till serverar jag saffransris. Saffransris är inte bara gott utan är så vackert med sin härliga gula färg. Jag blandar helt enkelt bara 1/2-1 kuvert saffran i riskoket. Det är en stor sats emn när man ändå är i gång och lagar kan det vara bra att göra en stor sats. Grytor blir bara godare och godare av att stå och värmas. Det är också perfekt att frysa in och att ta med i matlåda.Lingondessert hör hösten tillEfter min medverkan i Gokväll den 11 september tog jag tåget upp till Norrbotten. Dels för att jag göra klart min sommarstuga för vintern men framförallt för att plocka lingon. Lingon är ett favoritbär. Det fanns gott om lingon, men det var på sluttampen för plockning. En del bär hade börjat ramla av. Lingon är ett underbart bär som passar till så mycket och det bästa det växer över hela landet och blir så bra även efter frysning. Som dessert blir det den här veckan en god fryst lingontårta som är väldigt enkel att göra. I den har jag små minimaränger. De finns att köpa färdiga och kallas marängdroppar och de görs precis som maränger ska göras av äggvita och socker. Du kan göra sådana själv om du har tålamod att spritsa. Önskar er alla en skön helg när det är dags! Italiensk köttgrytaTiden beror på vilken styckningsdetalj du använder. Högrev blir snabbare mört än till exempel ytterlår. Här passar viltkött väldigt bra. Jag gör grytan i ugnen, det är väldigt smidigt tycker jag. Det tar lite tid men grytans sköter ju sig själv. Rör bara om någre gånger under tiden. Men självklart kan du koka den på spisen också. Grytan räcker till många men är också perfekt att ta med i matlåda och det går också bra att frysa in den.8–10 portionerTid: 4 timmar1¾ kg grytkött av t ex högrev eller ytterlår ¾ dl vetemjöl1 msk salt1 tsk nymald svartpepparolivolja eller smör till stekning1–2 dl vattenca 4 dl torrt vitt vin1 burk finkrossade tomater, 400 g3 kvistar färsk rosmarin3–4 morötter, ca 350 g4 stjälkar selleri, ca 250 g500 g små steklökar1 burk körsbärstomater, 400 gGremolata2 ekologiska citroner2–3 vitlöksklyftor, finhackade1 knippe slätbladig persiljaTillbehörsaffransrisGör så här1. Sätt ugnen på 125°2. Putsa köttet väl och skär det i bitar, 3 cm stora. Vänd köttbitarna i vetemjöl, salt och svartpeppar.3. Bryn köttbitarna runt om i olja eller smör. Stek i omgångar så att inte pannan kyls ner. Flytta över till en ugnssäker gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje gång och häll ner i grytan. Häll på vin, finkrossade tomater samt rosmarinkvistar. Låt koka upp på spisen. Skumma.4. Sätt på lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå ca 1 timme.5. Skala och tärna morötterna fint, ansa och tärna även stjälksellerin. Blanda ner tärningarna i grytan. Tillaga ytterligare cirka 1 timme.6. Lägg smålökarna i kokande vatten. Ta upp, skala och ansa lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med körsbärstomaterna. Fortsätt tillaga ytterligare ca 1 timme eller tills köttet känns riktigt mört. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor.7. Gremolata: Finriv citronskalet, finhacka vitlöken och persiljan. Blanda och strö över grytan vid servering.Lingon det perfekta bäretJag har varit uppe i Norrbotten och plockat lingon, så nu finns det gott om lingon i frysen. Jag känner mig alltid rik när jag har bär i frysen. Lingon är inte bara gott som sylt utan passar även jättebra i desserter. I veckans helgmeny bjuder jag på en fryst lingontårta och den kan du göra av frysta lingon. Den är perfekt när man är många och vill förbereda i god tid. Lingon hör till de enklaste bären att plocka. Det är smart med en renssil när lingonen ska rensas. Ett och annat blåbär följde med i bärplockaren när jag plockade lingon. En lättgjord fryst favorittårta med lingon och minimaränger. Foto: Ulrika PousetteLingontårta med marängerTårtan går utmärkt att göra med frysta bär.ca 8 bitar8 digestivekex50 g smör1 tsk kanelLingonparfait200 g lingon1 dl + 3 msk strösocker3 äggulor3 dl vispgrädde2 dl minimarängerGarneringminimarängerlingonGör så här1. Botten: Finfördela kexen till smulor i mortel. Smält smöret, blanda ner smulorna och kanel. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 20 cm i diameter, och tryck ut smulorna. Ställ i kyl.2. Lingonparfait: Mosa lingonen med 1 dl socker, gärna med potatisstöt eller gaffel. Rör tills sockret smält.3. Vispa äggulorna med 3 msk socker till ljust skum. Tillsätt de rårörda lingonen. Vispa grädden och vänd ner den. Vänd till sist ner marängerna och häll smeten i formen. Frys minst 4 timmar.4. Lossa kanten och garnera med minimaränger och frysta lingon. Låt tårtan temperera en stund före serveringen.Här hittar du en annan god köttgryta med portvin.Vintips till den italienska grytan. Cannonau di Sardegna SilenoFerruccio Deiana, 2022/169 kr. Nr 95300ItalienSardinienCannonau di Sardegna Cannonau di Sardegna Riserva, 2020. Nr 2004, 159 kr.ItalienSardinienCannonau di Sardegna