Höstmeny Italiensk köttgryta med gremolata och saffransris*Fryst lingontårta med maränger Samlas kring en grytaNu är dags för mysiga höstmiddagar med mustiga grytor. Det här är en härlig köttgryta med italienska smaker. Som pricken över i strösslar jag över gremolata, en blandning av rivet citronskal, hackad persilja och finhackad vitlök och till serverar jag saffransris. Saffransris är inte bara gott utan är så vackert med sin härliga gula färg. Jag blandar helt enkelt bara 1/2-1 kuvert saffran i riskoket. Det är en stor sats emn när man ändå är i gång och lagar kan det vara bra att göra en stor sats. Grytor blir bara godare och godare av att stå och värmas. Det är också perfekt att frysa in och att ta med i matlåda.Lingondessert hör hösten tillI förra helgen var jag uppe i Norrbotten och plockade lingon och blev inspirerad till att det skulle bli lingondessert den här helgen. Lingon är ett underbart bär som passar till så mycket och det bästa det växer över hela landet. Lingon passar utmärkt att frysa också. Som dessert blir det den här veckan en god fryst lingontårta som är väldigt enkel att göra. Önskar er alla en skön helg! Italiensk köttgrytaTiden beror på vilken styckningsdetalj du använder. Högrev blir snabbare mört än till exempel ytterlår. Här passar viltkött väldigt bra. Jag gör grytan i ugnen, det är väldigt smidigt tycker jag. Det tar lite tid men grytans sköter ju sig själv. Men självklart kan du koka den på spisen också. 10 portionerTid: 4 timmar1¾ kg grytkött av t ex högrev eller ytterlår ¾ dl vetemjöl1 msk salt1 tsk nymald svartpepparolivolja eller smör till stekning1–2 dl vattenca 4 dl torrt vitt vin1 burk finkrossade tomater, 400 g3 kvistar färsk rosmarin3–4 morötter, ca 350 g4 stjälkar selleri, ca 250 g500 g små steklökar1 burk körsbärstomater, 400 gGremolata2 ekologiska citroner2–3 vitlöksklyftor, finhackade1 knippe slätbladig persiljaTillbehörsaffransrisGör så här1. Sätt ugnen på 125°2. Putsa köttet väl och skär det i bitar, 3 cm stora. Vänd köttbitarna i vetemjöl, salt och svartpeppar.3. Bryn köttbitarna runt om i olja eller smör. Stek i omgångar så att inte pannan kyls ner. Flytta över till en ugnssäker gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje gång och häll ner i grytan. Häll på vin, finkrossade tomater samt rosmarinkvistar. Låt koka upp på spisen. Skumma.4. Sätt på lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå ca 1 timme.5. Skala och tärna morötterna fint, ansa och tärna även stjälksellerin. Blanda ner tärningarna i grytan. Tillaga ytterligare cirka 1 timme.6. Lägg smålökarna i kokande vatten. Ta upp, skala och ansa lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med körsbärstomaterna. Fortsätt tillaga ytterligare ca 1 timme eller tills köttet känns riktigt mört. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor.7. Gremolata: Finriv citronskalet, finhacka vitlöken och persiljan. Blanda och strö över grytan vid servering.Lingon är perfekta i desserterFörra helgen var jag uppe i Norrbotten och plockade lingon, så nu finns det gott om lingon i frysen. Jag känner mig alltid rik när jag har bär i frysen. Lingon är inte bara gott som sylt utan passar även jättebra i desserter. I veckans helgmeny bjuder jag på en fryst lingontårta och den kan du göra av frysta lingon. Den är perfekt när man är många och vill förbereda i god tid. Lingon hör till de enklaste bären att plocka. Det är smart med en renssil när lingonen ska rensas. Ett och annat blåbär följde med i bärplockaren när jag plockade lingon. En lättgjord fryst favorittårta med lingon och minimaränger. Foto: Ulrika PousetteLingontårta med marängerTårtan går utmärkt att göra med frysta bär.ca 8 bitar8 digestivekex50 g smör1 tsk kanelLingonparfait200 g lingon1 dl + 3 msk strösocker3 äggulor3 dl vispgrädde2 dl minimarängerGarneringminimarängerlingonGör så här1. Botten: Finfördela kexen till smulor i mortel. Smält smöret, blanda ner smulorna och kanel. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 20 cm i diameter, och tryck ut smulorna. Ställ i kyl.2. Lingonparfait: Mosa lingonen med 1 dl socker, gärna med potatisstöt eller gaffel. Rör tills sockret smält.3. Vispa äggulorna med 3 msk socker till ljust skum. Tillsätt de rårörda lingonen. Vispa grädden och vänd ner den. Vänd till sist ner marängerna och häll smeten i formen. Frys minst 4 timmar.4. Lossa Här hittar du en annan god köttgryta med portvin.