[caption id="attachment_9784" align="alignnone" width="1024"] Hembakat knäckebröd - tunt och knaprigt. Foto: Linus Hallgren[/caption] Jag älskar verkligen knäckebröd och det finns många goda sorter att välja mellan i butikerna. Men det känns lite lyxigt att ha eget tunt knäckebröd till julbordet och så blir det vansinnigt gott. Det brukar också vara en trevlig matklapp att ge bort, kanske tillsammans med några goda ostar. Gott med och utan kryddor Välj själv om du vill ha det kryddat eller inte. Jag brukar ta fänkål och anis som är en god blandning som passar bra och likaså är kummin gott. Men det blir även mycket gott utan kryddor. Knäcket består till största delen av rågmjöl. Du kan ta grovt eller finmalet rågmjöl, det spelar inte så stor roll vilket. Jag brukar försöka få tag på stenmalet rågmjöl. Viktigt att bröden är riktigt torra när du ska förvara dem Hembakat knäckebröd med råg Tunt hembakat knäckebröd med råg är vansinnigt gott. Fänkål och anis är goda kryddor så här i juletid men kan självklart uteslutas eller bytas ut mot kummin. 12–14 stora tunna kakor 50 g jäst 5 dl vatten 2 tsk salt ev 1 tsk stött fänkål ev 1 tsk stött anis 5 dl vetemjöl, 300 g 8 dl rågmjöl, 440 g + ca 2 dl till utbakning Gör så här 1. Finfördela jästen i en bunke. 2. Ljumma vattnet tills det är fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig. 3. Tillsätt salt, eventuella kryddor, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen väl, den ska bli ganska fast. Strö över mjöl ochjäs under duk i ca 1 timme. 4. Sätt ugnen på 250°. 5. Ta upp den jästa degen på mjölat bord. Dela den i 12–14 bitar. Kavla varje bit till en tunn kaka med slät kavel. Mjöla och vänd så att degen inte fastnar. Kakorna kan gärna vara lite oregelbundna. Kavla till sist gärna med en kruskav. 6. Lägg kakorna på varm plåt och grädda allt eftersom mitt i ugnen 6–8 minuter tills de börjar ta färg. Låt svalna på galler utan duk. Förvara bröden torrt. Här hittar du ett annat knäcke med frön som går lite snabbare att baka.