Kall tomatsoppa med gula tomater. Foto: Ulrika PousetteLättlagad helgmenyGul gazpacho med touch av ingefära*Pappardelle med pesto och parmaskinka*Jordgubbar med basilka och glassVilken sommarvärme vi har här i Stockholm i alla fall, så den här veckan blir det en riktigt lättlagad helgmeny, som du även lätt kan ta med och äta utomhus. Jag inleder med en kall tomatsoppa en variant av den spanska tomatsoppan, men jag har gjort den på gula tomater och smaksatt med ingefära som ger god och fräsch smak. Självklart kan du även ta röda tomater. Soppan är en trevlig start på vilken måltid som helst eller som lätt lunch nu när det är så varmt. Till huvudrätt blir det pasta med hemgjord pesto, parmaskinka, semitorkade tomater och oliver. Enkelt men lyxigt gott med parmaskinka. Till dessert blir det jordgubbar med en liten twist.Önskar er alla en fin helg!Gul gazpachoDen här soppan är både lätt och snabb att göra och kräver ingen spis. Det är en variant av gazpacho, den klassiska kalla spanska tomatsoppan. Jag har gjort den på gula tomater och smaksatt med ingefära, så fräscht och gott. Självklart kan du även ta röda tomater. Servera den kyld. Kan också lätt tas med i termos.3–4 portioner eller 6 portioner till förrättTid: 15 minuter600 g gula tomater2 gula paprikor1 stjälk selleri1 röd chili1 vitlöksklyfta, pressad2 msk olivolja1–2 msk vinäger1 tsk salt50 g surdegslevain eller surdegsbaguette utan kanter 1–2 dl vatten1 mycket liten bit färsk ingefära, skaladTillbehörfinskuren gräslökGör så här1. Ta bort stjälkfästen, på stora tomater. Ansa paprikorna och selleristjälken. Skär allt i bitar. Ta bort mellanväggar och kärnor från chilin och finhacka den.2. Finfördela tomater, paprikor, selleri och vitlök med olivolja, 1 msk vinäger, salt, bröd och 1 dl vatten i matberedare. Tillsätt mer vatten om soppan är för tjock. Smaka av med lite finriven ingefära och chili. Tillsätt mer salt och vinäger om det behövs. Ställ i kyl fram till servering. Det går bra att göra den dagen före.3. Häll upp soppan och garnera med lite finskuren gräslök. Servera med surdegsbaguette eller surdegslevain. Mycket gott och löttlagat. Foto: Ulrika PousetteSemitorkade tomaterIbland hittar man semitorkade tomater i butik. Men det är lätt att göra själv också. De får en mer koncentrerad och ännu sötare smak. Gör så här: Sätt ugnen på 125°, gärna varmluft om du har. Lägg 400 g halverade cocktailtomater på ett ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och låt tomaterna halvtorka i 1–1 1/2 timme.Pappardelle med pesto och parmaskinkaMycket lättlagat och gott. Gör din egen pesto, det blir så mycket godare. Pinjenötterna kan bytas ut mot mandel eller om du är allergisk kan du ta solrosfrön. Det blir gott men inte riktigt samma smak.6 portionerTid: 25 minuter500 g pappardelle eller fettucine300–400 g parmaskinka, i tunna skivor1 liten burk svarta oliver, t ex taggascia250 g semitorkade tomater eller 400 g färska halverade cocktailtomater100 g parmigiano reggiano, hyvladBasilikapesto50 g pinjenötter1 kruka basilika1 vitlöksklyfta, pressad1 1/2 dl olivolja1 dl finriven parmigiano reggiano1 tsk saltnymald svartpepparGör så här1. Sätt på pastavatten.2. Basilikaolja: Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna. OBS! passa noga så att de inte bränns. Ta undan ett par matskedar av pinjenötterna och några basilikablad till garnering. Finfördela sedan resten av pinjenötterna, vitlök och resten av basilikabladen med olivolja i en hög bunke med mixerstav. Tillsätt parmesanosten. Salta och peppra.3. Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med peston, gärna i kastrullen.4. Häll upp pastan på ett stort uppvärmt fat. Lägg på parmaskinka, oliver och tomater och hyvla över rikligt med parmesan. Strö på resten av pinjenötterna och basilikabladen och servera. Jordgubbar med basilikasocker och vaniljglass. Foto: Ulrika PousetteJordgubbar med basilikaIbland är det enklaste det godast. Smakkombinationen jordgubbar och basilika är en favorit.6 portioner1 kg jordgubbarca 20 basilikabladca 3 msk strösockerTillbehörvaniljglass, lättvispad grädde eller grekisk yoghurtGör så här:1. Finstrimla basilikan och blanda med sockret. 2. Servera basilikasockret till jordgubbarna, ev delade, och med glass, grädde eller yoghurt.