[caption id="attachment_5760" align="alignnone" width="1024"] Kryddig pumpasoppa och bröd i pumpaform med fyra sädesslag. Foto: Lars Cato[/caption] Helgmeny med pumpa Avhuggna parmesanfingrar * Kryddig pumpasoppa och bröd * Min franska chokaldtårta med marängspöken Den här veckan bjuder jag på en höstfest med lite spöktema. Halloween har etablerat sig som festanledning även i Sverige, kanske mest för barnen, men även roligt för de vuxna. Att äta gott är aldrig fel och lite tokerier är också kul för vuxna. Men det ska vara gott, tycker jag. Jag inleder med spröda avhuggna parmesanfingrar som är otroligt spröda och goda trots utseendet. Du gör dem enkelt och speciellt snabbt om du har matberedare. Sedan blir det en len och samtidigt kryddig och värmande pumpasoppa och ett bröd i pumpaform, det är lättbakat med fin form. Som dessert min franska chokladtårta som är otroligt enkel att baka och helt glutenfri. Den toppar jag med söta små marängspöken. Önskar er alla en riktigt skön helg! Ät gott och tänd många ljus. Den här helgen går tankarna extra mycket till alla som lämnat jordelivet, så tänd ett extra ljus för alla dem. [caption id="attachment_5763" align="alignnone" width="1024"] Avhuggna parmesanfingrar, goda som tilltugg till drinken eller ett glas bubbel. Foto: Lars Cato[/caption] Avhuggna parmesanfingrar Gott tilltugg till ett glas bubbel eller en drink. Lättgjorda och försvinnande goda och möra med fin smak av parmesan. ca 30 fingrar ca 30 skållade sötmandlar 3 dl finriven parmesanost, 60 g 2 dl vetemjöl, 120 g ½ tsk salt 100 g kallt smör 1 msk vatten Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Koka upp lite vatten och lägg ner mandlarna beräkna några extra så att du har om du gör fler fingrar. Koka upp och häll av vattnet och spola snabbt med kallt vatten. Tryck sedan ur mandlarna. 3. Finriv osten eller finfördela den riktigt fint i matberedare. 4. Blanda mjöl, salt och ost, gärna i matberedare. Tillsätt smöret i bitar. Kör eller arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Forma den till en rulle och skär tunna skivor. Rulla till fingrar, tryck eventuellt av med en gaffel i ena änden så den blir lite fransig, Tryck fast mandlar som naglar i den andra änden. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Bra om de är någorlunda lika i storlek för gräddningen. I annat fall grädda på olika plåtar. 5. Grädda 10–12 minuter tills de börjar få fin ljus färg. [caption id="attachment_5764" align="alignnone" width="1024"] Bröd i pumpaform bakad med mjöl av fyra sädesslag. Foto: Lars Cato[/caption] Pumpabröd 2 stora bröd 25 g jäst 6 dl vatten, 600 g 1 msk salt 1/2 dl olivolja 14–15 dl lantbrödsmjöl av fyra sädesslag, 14–15 dl Gör så här 1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37°, fingervarmt, och häll det över jästen. 2. Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet (ca 14 dl) och arbeta degen mycket väl tills den blir smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under plastfolie ca 1 timme 3. Ta upp degen på mjölat bord arbeta samman den. Dela degen i två delar och dela sedan varje del till 10 bitar. Rulla till runda bullar och sedan till spolform. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper precis som ekrar på ett hjul. Vik upp och lägg den smala delen av spolen mot den andra smala delen. Tryck till i mitten. Rulla ut den sista spolen lite längre. Lägg den lite rullad i mitten som ett stjälkfäste. 4. Låt jäsa under duk ca 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°. 5. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 225° och grädda 25-30 minuter tills brödet fått fin färg. [caption id="attachment_5769" align="alignnone" width="1024"] Kryddig pumpasoppa, len och god med smak av curry, kokos, lime och chili. Foto: Lars Cato[/caption] Kryddig pumpasoppa 4–6 portioner Ingefära, chili, kokosmjölk och curry ger en orientalisk touche till soppan och limen gör den fräsch och frisk i smaken. Pumpan kan bytas ut mot morötter 4 portioner 1 butternut pumpa eller annan pumpa, 1–1,2 kg eller annan pumpa 1 stor gul lök 1 röd spansk pepparfrukt 1 vitlöksklyfta 2 msk olivolja 1 1/2 tsk curry ca 2 msk färsk riven ingefära 1 burk kokosmjölk, 400 ml ca 8 dl vatten ca 1 1/2 tsk salt pressad saft av 1 ekologisk lime Tillbehör 1 kruka färsk koriander ev tunt skivad spansk pepparfrukt bröd Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Halvera butternut pumpan på längden och gröp ur kärnorna. Baka den sedan mjuk mitt i ugnen och gröp sedan ur pumpaköttet. Alternativt kan du skala och tärna pumpköttet och sedan koka det mjukt i kastrullen. 2. Skala och hacka löken. Skiva pepparfrukten och om du vill ha det mindre hett tar du bort kärnor och mellanväggar. Fräs löken, mjuk tillsammans med pepparfrukten och pressad vitlök i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt curry och ingefära mot slutet och låt fräsa med. Tillsätt sedan pumpaköttet bakat eller rått och tillsätt kokosmjölken och hälften av vattnet. Koka tills pumpan är helt mjuk och mixa sedan soppan slät med mixerstav. Tillsätt mer vatten till lagom konsistens. Värm och smaka av soppan med salt och pressad lime. 3. Servera med färsk koriander och spansk pepparfrukt och bröd. [caption id="attachment_5768" align="alignnone" width="650"] Fransk chokladtårta med spökmaränger blir grande final på spökfesten. Foto: SVT/Gokväll[/caption] Till läcker dessert blir min franska chokladtårta med spökmaränger. Chokladtårtan är så enkel att göra och brukar alltid bli en favorit och dessutom är den glutenfri och går lätt att göra laktosfri med laktosfritt smör och laktosfri grädde. Receptet hittar du här. Marängerna är inte heller svåra att göra men det är en varmvispad maräng så att den håller formen. Här hittar du receptet på marängerna. Trevlig helg och happy halloweenfest!