Förflytta smaklökarna till Thailand med den här enkla rätten. Foto: Ulrika Pousette Helgmeny Kycklingfärsbollar i röd curry*Limepannacotta med mango och passionsfrukt Med smaker från ThailandJag har börjat se en bra och spännande serie som heter White Lotus. Den sista säsongen utspelar sig i Thailand och lätt att börja längta dit. I veckans helgmeny låter jag smaklökarna förflytta sig till Thailand. Vi är många som älskar att resa dit och njuta av den goda maten. Men det är ganska enkelt att laga god mat med thailändska smaker. Tack vare currypastan som finns i nästan alla butiker får du många av de goda smakerna i en enda matsked. Jag har använt röd currypasta som är en thailändsk lite het kryddpasta som innehåller bland annat röd chili, galangarot, kaffir limeblad, lök och citrongräs. Observera att olika märken kan ha olika styrka, så smaka dig fram till mängden. Det blir en mycket god sås, här serverar jag med nudlar, men det passar mycket bra med ris också, då blir hela rätten glutenfri.Fräsch pannacottaTill dessert bjuder jag en pannacotta med smak av lime och vanilj. Den är superenkel att göra, tänk bara på att det tar några timmar i kyl innan den stelnar. Limepannacottan toppar jag med mango och passionsfrukt.Fryst mangoIbland kan det vara svårt att hitta perfekt mogen mango men du kan ersätta den med fryst. Mango är en frukt som lämpar sig att frysa och därför kan du likaväl köpa fryst mango. Ibland tycker jag att bitarna är väl stora i paketen men det går lätt att skära i mindre bitar när mangon fortfarande är halvfryst. Numera finns det även fryst passionsfrukt av olika märken att köpa och det är ju också bra om du inte hittar mogen passionsfrukt i din butik. När passionsfrukten är mogen blir den skrynklig.Önskar er alla en fin helg när det är dags! I stället för nudlar är det också gott med ris. Foto: Ulrika PousetteKycklingfärsbollar i röd curryIngefära, salladslök och chili sätter god smak på den milda kycklingen. Anpassa mängden chili och currypasta efter hur hett du vill ha det.4 portionerTid: 45 minuter500 g kycklingfärs1¼ tsk salt1 msk finriven ingefära½-1 msk röd chili, finhackad2 salladslökar, finhackade1 liter vatten½ dl koncentrerad, ekologisk kycklingfondKokossås med röd curry1 förpackning kokosmjölk, 33–40 cl1 citrongräs1–2 msk röd currypastaca 3 dl av kycklingbuljongen2 morötter1 röd paprika150 g sockerärtersaltTillbehörrisnudlar eller jasminriskrossade jordnötterfärsk koriandersalladslök, tunt skivadchili, tunt skivadlimeGör så här1. Blanda kycklingfärs, salt, finriven ingefära, finhackad chili och hackad salladslök.2. Koka upp vatten och kycklingfond.3. Forma 20–24 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.4. Lägg ner dem i den kokande buljongen och koka upp igen och sjud 5–8 minuter. Ta upp bollarna med en hålslev. Sila men spara buljongen och koka ihop den tills cirka 4 dl återstår.5. Häll kokosmjölken i en vid panna. Dela citrongräset i 4 bitar och krossa dem med knivskaftet. Lägg ner dem i kokosmjölken och vispa ner currypastan, 2 dl buljong. Sjud utan lock på svag värme 5 minuter.6. Skala morötterna och skär dem i strimlor. Lägg ner dem i kokosmjölken och låt sjuda 5 minuter.7. Strimla paprikan. Lägg ner även dem i kokosmjölken och fortsätt sjuda 5–10 minuter utan lock tills paprikan mjuknar.8. Lägg ner kycklingbollarna och sockerärterna och låt allt bli varmt, tillsätt mer buljong om det behövs mer vätska i såsen. Smaka av om det behövs salt och eventuellt mer currypasta. Servera med nudlar eller ris och tillbehören. [caption id="attachment_6334" align="alignnone" width="1024"] Pannacotta med lime och vanilj toppad med mango- och passionsfrukt. Foto: Ulrika Pousette Limepannacotta med mango och passionsfruktLen pannacotta med fräsch smak av lime och vanilj – underbart god till de flesta frukter och bär. Med mango och passionsfrukt blir det härligt exotisk smak.4 portionerTid: 10 minuter + minst 3 timmar2 gelatinblad3 dl vispgrädde1 dl mjölk, 3 %finrivet skal av 1 lime½ dl strösocker1 tsk äkta vaniljsockerTopping1 paket fryst tärnad mango eller 1 färsk mango2 passionsfrukterca 1 msk strösockerGör så här1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Koka upp grädde, mjölk, finrivet limeskal och socker. Sila blandningen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma gräddmjölken. Vispa ner vaniljsockret. Fördela gräddmjölken i små glas eller koppar.2. Låt stelna i kyl i minst 3 timmar.3. Halvera och skala mangon och skär den i små tärningar om du använder färsk mango. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem med mangon. Smaka av med lite socker om det behövs.4. Fördela mango och passionsfrukt över pannacottan.DryckestipsTill den kryddiga rätten föredrar jag ett ljust lageröl men om du vill ha vin i stället så passar detta tycker jag. Det har sötma 6 g per liter och den passar också utmärkt till asiatisk mat tycker jag. Till kryddig och het mat kan det vara det bra om vinet har lite sötma för att matcha hettan i maten. Gillar du halvtorra viner kan du till och med servera det till asiatisk mat. Men själv föredrar jag torrt vin till maten men gärna med lite restsötma till asiatiska mat. Till desserten är det gott med sött vin och där får ni också ett gott tips på. Detta vin kommer från Nya Zeeland. Von Winning Win WinRiesling Trocken, 2023Tyskland, Pfalz. Nr 79394, 149 kr. Frisk och nyanserad smak med inslag av gröna äpplen, mineral, honung, örter, ananas och citron. Gardo & Morris Noble Riesling 2017, Nya Zeeland.Nr 2125, 129 kr/37,5 cl.Dessertvin med balanserad sötma, nyanser av torkad frukt, honung och citrusmarmelad.Här hittar du en annan meny där smaklökarna gör en resa.