[caption id="attachment_6332" align="alignnone" width="1024"] Kycklingfärsbollar med thailändska smaker serveras med nudlar elle ris. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Kycklingfärsbollar i röd curry * Limepannacotta med mango och passionsfrukt Antar att det är fler än jag som längtar efter att få resa igen. Visst längtar man extra mycket när det bara regnar och är 3 grader i maj. Med smaker från Thailand I veckans helgmeny låter jag smaklökarna förflytta sig till Thailand. Vi är många som älskar att resa dit och njuta av den goda maten. Men det är ganska enkelt att laga god mat med thaländska smaker. Tack vare currypastan som finns i nästan alla butiker får du många av de goda smakerna i en enda matsked. Jag har använt röd currypasta som är en thailändsk lite het kryddpasta som innehåller bland annat röd chili, galangarot, kaffir limeblad, lök och citrongräs. Observera att olika märken kan ha olika styrka, så smaka dig fram till mängden. Det blir en mycket god sås, här serverar jag med nudlar, men det passar mycket bra med ris också, då blir hela rätten glutenfri. Fräsch pannacotta Till dessert bjuder jag en pannacotta med smak av lime och vanilj. Den är superenkel att göra, tänk bara på att det tar några timmar i kyl innan den stelnar. Limepannacottan toppar jag med mango och passionsfrukt. Fryst mango Ibland kan det vara svårt att hitta perfekt mogen mango men du kan ersätta den med fryst. Mango är en frukt som lämpar sig att frysa och därför kan du likaväl köpa fryst mango. Ibland är bitarna väl stora men det går lätt att skära i mindre bitar när mangon fortfarande är halvfryst. Fick höra att det också finns passionsfrukt att köpa fryst. Den har jag inte testat själv, men det låter också bra. Önskar er alla en fin helg när det är dags! Kycklingfärsbollar i röd curry Ingefära, salladslök och chili sätter god smak på den milda kycklingen. Anpassa mängden chili och currypasta efter hur hett du vill ha det. 4 portioner Tid: 45 minuter 500 g kycklingfärs 1¼ tsk salt 1 msk finriven ingefära ½-1 msk röd chili, finhackad 2 salladslökar, finhackade 1 liter vatten ½ dl koncentrerad, ekologisk kycklingfond Kokossås 1 förpackning kokosmjölk, 33–40 cl 1 citrongräs 1–2 msk röd currypasta ca 3 dl av kycklingbuljongen 2 morötter 1 röd paprika 150 g sockerärter salt Tillbehör risnudlar eller jasminris krossade jordnötter färsk koriander salladslök, tunt skivad chili, tunt skivad lime Gör så här 1. Blanda kycklingfärs, salt, finriven ingefära, finhackad chili och hackad salladslök. 2. Koka upp vatten och kycklingfond. 3. Forma 20–24 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. 4. Lägg ner dem i den kokande buljongen och koka upp igen och sjud 5–8 minuter. Ta upp bollarna med en hålslev. Sila men spara buljongen och koka ihop den tills cirka 4 dl återstår. 5. Häll kokosmjölken i en vid panna. Dela citrongräset i 4 bitar och krossa dem med knivskaftet. Lägg ner dem i kokosmjölken och vispa ner currypastan, 2 dl buljong. Sjud utan lock på svag värme 5 minuter. 6. Skala morötterna och skär dem i strimlor. Lägg ner dem i kokosmjölken och låt sjuda 5 minuter. 7. Strimla paprikan. Lägg ner även dem i kokosmjölken och fortsätt sjuda 5–10 minuter utan lock tills paprikan mjuknar. 8. Lägg ner kycklingbollarna och sockerärterna och låt allt bli varmt, tillsätt mer buljong om det behövs mer vätska i såsen. Smaka av om det behövs salt och eventuellt mer currypasta. Servera med nudlar eller ris och tillbehören. [caption id="attachment_6334" align="alignnone" width="1024"] Pannacotta med lime och vanilj toppad med mango- och passionsfrukt. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Limepannacotta med mango och passionsfrukt Len pannacotta med fräsch smak av lime och vanilj – underbart god till de flesta frukter och bär. Med mango och passionsfrukt blir det härligt exotisk smak. 4 portioner Tid: 10 minuter + minst 3 timmar 2 gelatinblad 3 dl vispgrädde 1 dl mjölk, 3 % finrivet skal av 1 lime ½ dl strösocker 1 tsk äkta vaniljsocker Topping: 1 paket fryst tärnad mango eller 1 färsk mango 2 passionsfrukter ca 1 msk strösocker Gör så här 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Koka upp grädde, mjölk, finrivet limeskal och socker. Sila blandningen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma gräddmjölken. Vispa ner vaniljsockret. Fördela gräddmjölken i små glas eller koppar. 2. Låt stelna i kyl i minst 3 timmar. 3. Halvera och skala mangon och skär den i små tärningar om du använder färsk mango. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem med mangon. Smaka av med lite socker om det behövs. 4. Fördela mango och passionsfrukt över pannacottan. Dryckestips Till den kryddiga rätten föredrar jag ett ljust lageröl men om du vill ha vin i stället så passar dessa. Det första är halvtorr och har en sockerhalt på 20 g/liter gillar du inte det är Von Winning bättre. Det har sötma 5 g per liter. Själv är jag inte så förtjust om vinet har för mycket sötma när jag ska dricka det till maten. Men när det är kryddig het mat kan det vara det bästa för att matcha maten. Till dessertern är det gott med sött vin och där får ni också ett gott tips. [caption id="attachment_6337" align="alignnone" width="352"] Halvtorrt vin som passar till asiatiska lite heta rätter.[/caption] Dr L Riesling 2018, Mosel, Tyskland. Nr 7218, 99 kr. Halvtorrt vitt vin med fräschör, drag av päron, citrus och lite honung. Den lätta sötman bryter fint mot rättens kryddning. Von Winning Win WinRiesling Trocken, 2020 Tyskland, Pfalz. Nr 79394, 139 kr. Frisk och nyanserad smak med inslag av gröna äpplen, mineral, honung, örter, ananas och citron. Vinet har sötma men alls inte lika mycket som Dr L Riesling. [caption id="attachment_6340" align="alignnone" width="515"] Dessertvin som passar till limepannacottan med exotiska frukter.[/caption] Gardo & Morris Noble Riesling 2017, Nya Zeeland. Nr 2125, 109 kr/37,5 cl. Dessertvin med balanserad sötma, nyanser av torkad frukt, honung och citrusmarmelad. Här hittar du en annan meny där smaklökarna gör en resa.