Trattkantarellsoppa med ädelost. Foto: Tine Guth Linse HelgmenyTrattkantarellsoppa med ädelost*Baconlindad torsk på spenatbädd örtolja*Citronkokta päron med kolasåsVilket svampår vi har i år. De sociala kanalerna svämmar fullkomligen över av svamp. Jag blir väldigt avundsjuk på alla som hittat så kantareller. Själv har jag inte lyckats hitta några kantareller, men jag har hört att även trattkantareller är på gång. Tur att det finns att köpa i butik. I veckans helgmeny bjuder jag på en härlig kantarellsoppa med blåmögelost. Trattkantareller passar förträffligt ihop med blåmögelosten som smälter ner fint i soppan. Servera gärna med ett gott bröd till soppan. Till huvudrätt bjuder jag en baconlindad torsk. Det rökiga baconet blir jättegott till fisken och sedan blir det enkla tillbehör med spenat och örtolja med tomat.Drömgod kolasåsNu är det tid för päron och förra veckan Det finns flera sorters svenska päron som är mogna nu. Clara Frijs, Esperens Herre och Greve Moltke är några sorter som just nu är mogna och väldigt goda att koka in. Missa inte kolasåsen till det citronkokta päronet. Den är bara så god och dessutom enkel att göra med bara 3 ingredienser. Vill du inte göra päronen kan du bara servera kolasåsen till glass kanske med några hallon. Jag lovar att man nästan vill slicka fatet när desserten är uppäten.Önskar er alla en fin helg när det är dags!Trattkantarellsoppa med ost4 portionerTid: 20 minuter1–2 bananschalottenlökarsmör till stekning1 liter färska trattkantareller, 250 g förvällda eller 30 g torkade och blötlagda7 dl vatten1 hönsbuljongtärning½ + ca ½ dl torr sherry1 dl vispgräddesalt och svartpeppar100 g blåmögelost, t ex Saint Agur eller svensk ädelost½ dl gräslök, skuren i bitarGör så här1. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Spara några fina små svampar till garnering och låt resten fräsa med löken.2. Tillsätt vatten, buljongtärning och ½ dl sherry till svampen när svampvätskan kokat in. Låt småkoka 10–15 minuter. Stek den sparade svampen i smör.3. Tillsätt grädden till soppan och låt koka ytterligare några minuter. Mixa sedan soppan slät. Smaka av med lite mer sherry, salt och nymald peppar.4. Servering: Hetta upp soppan och häll upp i skålar. Fördela osten och de sparade stekta svamparnai skålarna och strö till sist över gräslöksbitar. Baconlindad torsk på spenatbädd med örtolja och tomat. Foto: Tine Guth Linse[ Baconlindad torsk på spenatbädd med örtolja4 portionerTid: 15 minuter1 bananschalottenlöksmör till stekning450 g fryst och tinad bladspenatsalt och nymald svart- och vitpepparÖrtolja2 vitlöksklyftor4 msk mild god olivolja1 kruka färsk timjan1 kruka färsk oregano200 g cocktailtomater, gärna RomanticaBaconlindad torsk4 bitar torskrygg utan skinn, ca 600 g1 paket bacon, 140 gflingsaltGör så här1. Sätt ugnen på 150°.2. Finhacka schalottenlöken. Fräs den mjuk i en rejäl klick smör, tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills vätskan kokat bort. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.3. Örtolja: Krossa vitlöksklyftorna med knivbladet. Lägg dem i en kastrull med oljan och hälften av örterna. Låt det värmas några minuter. Halvera och lägg ner tomaterna.4. Fisk: Salta bitarna lätt och peppra med vitpeppar. Linda dem med bacon. Bryn bitarna runtom i smör. Lägg dem i en ugnsform och låt gå färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 45–50°. Det det tar cirka 6 minuter beroende på fiskens tjocklek.5. Servering: Värm spenaten och lägg upp på varma tallrikar. Ta bort vitlöken ur oljan och lägg tomaterna med oljan och lite färska örter runt fisken. Strö över flingsalt och servera. Citronkokta päron med kolasås och lingon. Foto: Tine Guth LinseCitronkokta päron med kolasås4 portionerTid: 25 minuter4 päron7 dl vatten1½ dl strösockerrivet skal och saft av 1 citronKolasås2 dl vispgrädde1 dl muscovadosocker, ljust eller mörkt½ dl ljus ekologisk sirapTillbehörlättvispad grädde eller glassnågra färska eller frysta lingonGör så här1. Koka upp vatten, socker, rivet skal och saft från citronen. Skala päronen och skär av längst ner så de kan stå. Lägg ner dem i lagen och sjud under lock tills de är mjuka, cirka 20 minuter. Tiden beror på sort, storlek och mognadsgrad. Prova med sticka. Kyl päronen.2. Kolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud cirka 10 minuter utan lock. Kyl i vattenbad.3. Servering: Servera päronen med kolasås, lättvispad grädde eller glass och några lingon.