Oväntad god kombo till laxen.HelgmenySparris med romkräm*Lax med frasig ostfyllning*Basilika- och limemarinerade jordgubbar med zabaioneVeckans helgmeny – lyxig och snabblagadEn kort vecka är det med Valborgsmässoafton mitt i veckan och sedan ledigt i morgon. Många som jobbar tar nog en ledig dag för att få förlängd ledighet. Men det blir många tillfällen att laga god mat. I går avnjöt jag en underbar vårmiddag med sparris i huvudrollen och det är ju ljuvligt gott. Det blir en lättlagad vårmeny med lite vårkänsla den här veckan. En god och lyxig förrätt med sparris. Nu finns det till och med fin svensk sparris i butikerna och det är lyxigt gott. Jag lagar med grön sparris, men längre ner hittar du länk om du hellre vill bjuda på vit sparris. Till den serverar jag en löjromskräm med gräslök. Löjrom är också lyx. Men du kan byta ut rommen mot andra sorters rom eller utesluta den. Gräslökskräm är också gott till sparrisen. Om du inte har rom kan lite finrivet citronskal passa bra ihop med gräslöken till sparrisen. Genom att vispa den syrade grädden blir den tjock och fin. Tänk bara på att i början när du vispar tunnar den sig och blir sedan tjock.Lax med frasig ostfyllningTill huvudrätt blir det en laxrätt som jag tycker är jättegod och som går snabbt att göra. Jag fyller laxen med bröd och en ost som är en blandning av mascarpone och gorgonzola. Ibland kallas den för Magor. Brödet får gärna vara lite torrt och det blir frasigt och gott när det varit i ugnen tillsammans med osten. Till den serverar jag bara en sallad med rödbetor och valnötter. Enkelt och gott! För att göra det riktigt lättlagat har jag köpt färdigkokta rödbetor. De är fina och smidiga att använda. Vi får vänta ett tag på de färska rödbetorna med blast. Men testa de färdigkokta, de är inte dumma och som sagt väldigt smidiga att använda.Zabaione till dessertZabaione är en italiensk vinkräm som är fantastiskt god till bär tycker jag. Den är inte svåra att göra. Se bara till att du vispar hela tiden och inte har för hög värme på plattan. Krämen kan serveras direkt eller så kan du låta den kallna. Den här gången serverar jag krämen med basilika- och limemarinerade jordgubbar. Supegod kombo. Vill du inte göra zabaionen kan du kanske bara testa kombon av lime och basilika till jordgubbar, om du inte gjort det tidigare. Det tycker jag blir så gott! Än så länge är jordgubbarna inte supersöta, men med en gnutta socker, basilika och lime blir det ljuvligt gott!Önskar er alla en fin Valborgsmässoafton och helg när den kommer!Sparris med löjromskrämEn rätt som är klar på en kvart.6 portionerTid: 15 minuter750 g grön sparrisLöjromskräm2 dl smetana eller crème fraiche100 g löjrom1 dl finskuren gräslöknymald vitpepparGarneringgräslök, finskurenGör så här1. Löjromskräm: Vispa smetana eller crème fraiche med elvisp tills den blir tjock och fast. Rör ner löjrom och gräslök. Smaka av med lite nymald peppar.2. Skär bort den nedersta hårda delen på sparrisen.3. Koka sparrisen i saltat vatten i en låg vid gryta, sauteuse eller sparriskokare. Koka den nätt och jämnt mjuk 3–5 minuter, prova med sticka. Koktiden beror på tjocklek och hur färsk sparrisen är. Häll av vattnet och låt den rinna av. Lägg upp på fat och servera med löjromssåsen. Snabblagad lax med frasig ostfyllning och rödbetssallad. Foto: Ulrika PousetteLax med frasig ostfyllning6 portioner6 bitar lax av mellanbiten med skinn, ca 1 kg2 tsk saltnymald vitpepparOstfyllning100 g ljust surdegsbröd utan kanter300 g Magor, mascarpone- och gorgonzolaostRödbetssallad500 g kokta och skalade rödbetor1 påse blandad sallad med rucola, 150 g1 msk vinäger, rose- eller äppelcidervinäger3 msk olivolja2 krm saltnymald svartpeppar50 g valnötterGör så här1. Sätt ugnen på 225°.2. Skär en ficka längs med varje laxbit ner till skinnet men inte igenom. Salta och peppra laxen runtom. Lägg bitarna med skinnet ner på plåt med bakplåtspapper.3. Ostfyllning: Skär brödet i små tärningar och blanda den med osten. Fördela fyllningen i fickorna. Hit kan förberdas i god tid. Stek laxen mitt i ugnen 12–15 minuter tills fyllningen börjar få fin färg och laxen känns färdig.4. Rödbetssallad: Klyfta rödbetorna. Häll salladen i en skål och blanda med rödbetorna. Vispa samman vinäger, olivolja, salt och peppar. Häll dressingen över salladen strax före serveringen. Bryt nötterna i bitar och strö över dem.5. Servera den nystekta laxen med salladen. Basilika- och limejordgubbar med zabaione. Foto: Ulrika PousetteBasilika- och limemarinerade jordgubbar med zabaioneLime och basilika är fantastiskt gott till jordgubbar. Om jordgubbarna är söta kan du hoppa över att sockra dem.6 portioner15 minuter500 g färska jordgubbar10 basilikablad1 limeca 1 msk strösockerZabaione1½ dl torrt vitt vin1 dl strösocker5 stora äggulorGör så här1. Ansa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Finhacka basilikabladen och riv limeskalet. Blanda jordgubbarna med limeskal och basilikablad. Sockra lätt om det behövs för smaken. Fördela bären i glas eller portionsformar. Spara lite till garnering.2. Zabaione: Vispa samman vin, socker och äggulor i en tjockbottnad kastrull över svag värme. Sjud till en tjock och fluffig kräm. Ta från värmen och vispa ytterligare en stund.3. Häll krämen över bären och strö över de sparade bären. Servera genast. Du kan också låta krämen kallna innan du häller den på bären. Garnera med resten av bären. Blir det kräm över kan du servera den vid sidan om.Här hittar du recept hur du gör med vit sparris.