[caption id="attachment_6853" align="alignnone" width="1024"] Grillad sparris med Västerbottensmör. Foto:Pepe Nilsson[/caption] Helgmeny Sparris med västerbottenssmör * Kalv- eller fläskfilé med primörer och krämig örtsås * Smördegstarte med bär Nu stundar både morsdag och pingst till helgen och jag hoppas att den här menyn ska passa. Nu är finns det gott om sparris i butikerna, både svenskodlad och importerad. Sparris är verklilgen vårmat för mig. Jag bjuder sparris med ett rört västerbottensostsmör till förrätt, det blir fantastiskt gott. Servera sparrisen varm så att smöret smälter ner. Till huvudrätt blir det kalv- eller fläskfilé med en god och krämig örtsås och till det nykokta primörer. Förra helgen köpte jag svensk färskpotatis som var jättefin och så god och inte speciellt dyr. Som dessert blir det en frasig smördegstårta med bär. Här kan du välja mellan hallon eller jordgubbar, det blir lika gott med vilket bär du än väljer. Önskar er alla en fin helg när det är dags. Om väderprognosen stämmer ser det ut att bli fantastiskt väder i hela landet. Ta hand väl hand om er. Sparris med västerbottenssmör Ett smakrrikt smör som är så gott till grillad eller kokt sparris. Antingen använder du kallt smör och gör ostsmöret i liten matberedare eller så använder du rumsvarmt smör som du bara rör med den rivna osten. 4 portioner ca 500 g sparris ev lite olja 50 g västerbottensost 50 g kallt smör Gör så här 1. Dela ost och smör i bitar. Finfördela först osten med stålkniv i liten matberedare och tillsätt smöret. Kör till en jämn massa. I annat fall kan osten rivas och blandas med rumsvarmt smör. 2. Skär eller bryt bort den nedersta träiga delen på sparrisen. Olja in sparrisen om du ska grilla. Grilla dem över het glöd tills de börjar mjukna. I annat fall koka upp saltat vatten i en vid kastrull eller i en sparriskokare. Koka sparrisen 3–5 minuter. Servera sparrisen varm med smöret. [caption id="attachment_6851" align="alignnone" width="1024"] Filé med nykokta primörer och krämig örtsås. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Kalv- eller fläskfilé med primörer och krämig örtsås Kalv- eller fläskfilé, välj själv vad som passar, båda är goda till såsen och grönsakerna. 4 portioner 600 g kalv- eller fläskfilésmör till stekning 1 tsk salt 1/2 tsk nymald svartpeppar Primörer 800 g färskpotatis 1 knippe späda morötter 150 g sugar snaps Örtsås 2 msk konc kalvfond 1 dl vatten 1 1/2 dl torrt vitt vin 3 dl vispgrädde 2 tsk majsstärkelse 1 dl grovhackad oregano eller merjram 1/2 dl färska timjanblad 1 dl grovhackad persilja 1–2 krm salt nymald peppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 125°. 2. Primörer: Borsta och skrubba potatisen. Ansa och skrubba morötterna. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Lägg ner morötter efter ca 10 minuter och koka ytterligare 5 minuter och lägg till sist ner sugar snaps eller sockeräreter som bara behöver koka 1 minut. 3. Örtsås: Blanda kalvfond, vatten, vin och grädde. Koka ca 10 minuter. Häll i majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Hetta upp såsen. Värm såsen och mixa ner bladen av örterna precis före serveringen. Smaka av med salt och peppar. 4. Putsa och skär filén i tjocka skivor. Platta till dem med handen och bryn dem runt om i smör. Flytta över dem till en ugnsform. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68°, det tar 10–15 minuter. 5. Servera köttet med primörerna och såsen. [caption id="attachment_6857" align="alignnone" width="1024"] Smördegstarte med hallon. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Smördegstarte med hallon eller jordgubbar Här kan du använda fryst eller kyld smördeg. Används färska hallon eller jordgubbar. Det är gott att servera en klick grädde till. 1 tårta , ca 8 bitar Botten 1 smördegsplatta, ca 275 g Fyllning 250 g grovriven mandelmassa 2 ägg finrivet skal av 1 citron 500 g osötade hallon eller jordgubbar 1 burk portvins- eller röda vinbärsgelé, ca 225 g Tillbehör lättvispad grädde Gör så här 1. Sätt ugnen på 175° 2. Klä 1–2 formar med 2 cm hög kant med degen. Det går också bra att lägga ut smördegen på plåt med bakplåtspapper och vika upp 1–2 cm av kanten så att det blir som en låda. Använder du frysta mindre plattor får du kavla ihop dem till lämplig storlek. 3. Blanda mandelmassa, ägg och citronskal. Håll upp kanten och häll blandningen i smördegsskalet. 4. Grädda i nedre delena av ugnen ca 20 minuter tills fyllningen stannat. Låt kallna. 5. Smält geléet i mikrovågsugn eller över svag värme i en liten kastrull. 6. Skeda och pensla försiktigt geléet över bären och låt stelna.