Färska betor med parmesanost. Foto: Ulrika PousetteHelgmeny Färska betor med italienska tillbehör*Smörstekt abborrfilé, krämig örtsås, spenat och färskpotatis Jag är uppe i min sommarstuga i Norrbotten och här i sjön finns det gott om abborre. Jag älskar abborre, den är så god och så fast och fin i köttet. Så i veckans helgmeny bjuder jag på abborrfilé och en förrätt med färska betor. Så byxar du abborreDet tar lite tid att filéa den speciellt om de inte är så stora, men det är det värt. Handlar du i fiskaffären kan du säkert få hjälp med att filéa fisken eller köpa färdigfiléad och byxad direkt. Byxa fiskfilé innebär att man skär bort benraden som sitter i mitten på den övre delen av filén. Känn med fingrarna var benraden sitter och skär bort den. När man har gjort det så liknar fiskfilén en byxa. Skär eventuellt filéerna i bitar och buksidan kan man vika dubbel och även steka dubbel så blir den inte så tunn.Ett av de godaste sätten att äta abborre är att smörsteka och servera med färskpotatis och en god sås. Jag bara vänder den i mjöl och steker i rikligt med smör och det går riktigt snabbt.Så kokar och skalar du färska betorNu finns det fina betor att köpa i butiken. Det är fint och gott att variera olika betor. Polka- och gulbetor kan du koka tillsammans, men koka alltid rödbetorna separat för de färgar så mycket. Lämna alltid ett par cm av rödbetsblasten, så förlorar inte rödbetorna så mycket färg. Koktiden beror på storlek och hur färska betorna är. Känn med sticka. När de är färdigkokta, spola dem i kallt vatten och gnid av skalet, använd plasthandskar om du inte vill bli röd om fingrarna.Betor med italienska tillbehörVälj en färg eller variera med olika färger. Nu är betorna extra mjälla och fina.6 portionerTid: 10 minuter + 20 minuter koktid12 små färska betor, gärna blandade färgernågra romansalladsbladca 100 g parmesan1 dl finskuren gräslökflingsaltDressing1 msk rödvinsvinäger4 msk olivolja1 krm saltnymald svartpepparGör så här1. Koka betorna i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av och spola dem i kallt vatten och gnid av skalet.2. Vispa samman dressingen.3. Klyfta betorna och lägg upp dem och salladsbladen på små tallrikar. Hyvla över parmesanost och ringla över dressingen och strö till sist över skuren gräslök. Servera gärna med lite flingsalt. Smörstekt abborfilé med spenat, färskpotatis och kall krämig sås med kapris. Foto: Ulrika PousetteSmörstekt abborrfilé med örtsås och spenatDu kan gärna salta filéerna lite i förväg, då hinner de dra åt sig sälta och blir ännu lite fastare i köttet. 6 portionerTid: 40 minuter1 kg abborrfilé2 tsk saltvetemjöl smör till stekningÖrtsås½ kruka basilika½ knippe dill3 dl crème fraiche½ dl majonnässalt och nymald svartpepparSpenat1 knippe salladslök1 msk olivolja300–400 g färsk spenatTillbehörkokt potatiskaprisGör så här1. Borsta potatisen väl och koka den i lättsaltat vatten, gärna med dill.2. Byxa abborrfiléerna, det vill säga skär bort benraden som sitter längs med mitten på den övre delen av filén. Känn med fingrarna och skär tätt utmed benraden. Skär sedan eventuellt filén i bitar. Lägg dem på ett fat och salta på båda sidor.3. Örtsås: Finhacka basilikablad och dill. Blanda med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.4. Spenat: Ansa och skiva salladslöken. Fräs den mjuk i olivolja. Tillsätt spenaten och låt den mjukna och vätskan koka bort. Smaka av med lite salt och peppar.5. Vänd fiskbitarna i vetemjöl. Hetta upp smör i en stekpanna och stek dem ett par minuter på varje sida. Servera dem nystekta tillsammans med potatisen, spenaten, såsen och kapris. Tips på desserterVill du servera någon dessert så föreslår jag något med jordgubbar. Cheesecake i glas med jordgubbarRecept på 8 olika jordgubbstårtor