[caption id="attachment_6646" align="alignnone" width="1024"] Läcker påskmat med smått och gott till förrätt, läcker kycklingballotine och en superenkel mangoglass. Fat och tallrikar kommer från Sthål. stal.se Foto: David Back[/caption] Helgmeny Gurk- och laxsnurror * Laxröra med äpple * Tunnbrödskorgar med räkröra * Kycklingballotine med basilikasås och sallad * Supersnabb mangoglass Den här veckan blir det en helgmeny med lite smått och gott med lax och räkor till förrätt, en läcker kyckling som jag fyllt med bacon och spenat och till sist en enkel mangoglass som du gör på 5 minuter. Önskar er alla en fin påskhelg, var rädda om er! Själv ska jag njuta av att vara ute i naturen och äta god mat. [caption id="attachment_6650" align="alignnone" width="1024"] Småplock med lax och räkor. Foto: David Back[/caption] Gurk- och laxsnurror Gör dem gärna ett par timmar i förväg. Snurrorna blir oerhört fina garnerade med stora laxromskorn. 6 stycken Tid: 15 minuter 4 msk naturell färskost 2–3 tsk finriven pepparot 200 g kallrökt lax i skivor 1–2 små gurkor Garnering laxrom Gör så här 1. Blanda färskost och pepparrot. Bred ett tunt lager på laxskivorna. 2. Hyvla gurkan med osthyvel till långa breda band. Vänd gurkan när du kommer till kärnhuset. 3. Skär laxskivorna i långa bitar lika breda som gurkbanden. Lägg laxen på gurkan med den kladdiga sidan mot gurkan. Bred färskost även på den andra sidan av laxen så fäster det bra. Rulla ihop till en stubbe. Hit kan förberedas. 4. Garnera med laxrom. Laxröra med äpple Krispigt äpple bryter av fint i den annars krämiga röran som får god smak av senap och kryddkrasse. Laxröran är god att servera på grovt bröd. 6 stycken Tid: 10 minuter 150 g varmrökt lax utan skinn 2 tsk söt grovkornig senap, t ex Graveleijs 1 tsk dijonsenap 2 msk crème fraiche 1 msk majonnäs ½ äpple ½ ask kryddkrasse nymald vitpeppar 6 små rundlar danskt rågbröd eller pumpernickel Garnering kryddkrasse små äppeltärningar Gör så här 1. Se till att det inte finns kvar några ben i laxen. Dela den i bitar. 2. Blanda senap, crème fraiche och majonnäs. Tärna äpplet fint och blanda ner det och laxbitarna. Klipp ner cirka ½ ask kryddkrasse. Vrid över lite vitpeppar. Hit kan förberedas. 3. Fördela röran på bröden. Garnera med finklippt krasse och eventuellt några äppeltärningar. Tunnbrödskorgar med räkröra Korgarna och räkröran kan du göra i ordning i mycket god tid. Vill du inte göra korgarna servera räkröran på en bit tunnbröd eller crostini. 6 stycken Tid: 30 minuter ca 2 hårda tunnbröd, t ex Gene eller Mjälloms klippt gräslök till garnering Räkröra 400 g oskalade räkor 2 msk majonnäs 1 msk crème fraiche finrivet skal av ½ ekologisk citron 2 msk finhackad dill en knivsudd chilipeppar eller cayennepeppar Gör så här 1. Sätt ugnen på 150°. 2. Lägg tunnbröden på en plåt med bakplåtspapper. Spruta vatten på båda sidor av bröden med en blomspruta så att de mjuknar något. Skär dem i cirka 7 cm stora kvadrater. Tryck ner dem till en skål i minimuffinsformar eller små mazarinformar. Grädda i ugnen 5–10 minuter tills de känns torra. Ta ut och låt dem kallna. 3. Skala och hacka räkorna. Blanda resten av ingredienserna i en skål. Vänd ner räkorna. Hit kan förberedas. Fördela röran i korgarna och garnera med gräslök inför serveringen. Kycklingballotine med basilikasås Det här är en perfekt bjudrätt där allt kan förberedas i god tid före kalaset. Kycklingen kan kokas en dag i förväg. 6 portioner Tid: 1 timme 750 g majskycklingbröst 2 schalottenlökar 1 msk olivolja 1 påse babyspenat, 65 g 2 dl parmesanost 1½ tsk salt nymald svartpeppar 1 paket bacon, 140 g olivolja till stekning Dessutom behövs värmetålig plastfolie ugnsaluminiumfolie Gör så här 1. Skär en ficka i kycklingfiléerna så att de går att vika ut till stora filéer. Lägg dem en i taget i en 3-liters frysplastpåse och banka med en stekpanna så att filén blir tunn. 2. Finhacka schalottenlökarna och fräs hacket mjukt i olivolja, tillsätt sedan spenaten och låt den fräsa tills den blir mjuk. Ta från värmen och blanda ner osten. 3. Salta och peppra kycklingfiléerna runt om och lägg dem på var sin stor bit plastfolie med eventuellt skinn ner. Fördela baconskivorna längs med mitten och lägg spenatblandningen i en sträng ovanpå. Rulla ihop till en rulle med hjälp av plastfolien. Snurra ihop ändarna väl. Linda sedan in rullarna i aluminiumfolie och gör täta paket. Stick in en termometer på längden i den tjockaste rullen. 4. Koka upp vatten i en stor vid kastrull. Lägg ner rullarna och låt dem sjuda under lock tills innertemperaturen är 67°. Tiden beror på rullarnas tjocklek, 15–25 minuter. Ta upp rullarna och kyl dem om de inte ska ätas med en gång. Hit kan förberedas. 5. Servering: Ta bort folien och stek kycklingrullarna i olja tills de får fin färg runt om. Känn efter att de är varma rakt igenom. Skiva dem och servera med salladen och basilikasåsen. Basilikasås 1 kruka basilika 2 tsk dijonsenap 1 äggula ½ msk vinäger 1½ dl neutral rapsolja 1½ dl crème fraiche ½ tsk salt nymald svartpeppar Gör så här 1. Kör med mixerstav basilikabladen, dijonsenap, äggula och vinäger tills bladen är hackade. Tillsätt rapsoljan droppvis under gång och kör till en tjock sås. 2. Rör ner crème fraichen. Smaka av med salt och peppar. Sallad 200 g sugar snaps 500 g cocktailtomater, gärna både gula och röda 1 knippe rädisor ca 200 g blandad sallad 1 påse salladsskott, 70 g 1 msk olivolja Gör så här 1. Förväll sugar snapsen i saltat vatten 1 minut, spola sedan av dem i kallt vatten och låt rinna av. 2. Halvera tomaterna. Ansa rädisorna och skiva dem tunt. Blanda alla ingredienser med olivoljan. Lägg upp salladen på ett stort fat. [caption id="attachment_6649" align="alignnone" width="1024"] Riktigt snabbgjord och god mangoglass gör du på 5 minuter. Foto: David Back[/caption] Snabb mangoglass Du behöver ingen glassmaskin utan det räcker med en matberedare. Glassen gör du blixtsnabbt direkt i anslutning till serveringen och den får en fin len konsistens och blir läckert gul. För den som inte tål gluten går det bra att utesluta skorporna eller smula ner en glutenfri knaprig kaka i stället. 6 portioner Tid: 5 minuter 12 italienska mandelskorpor 2 paket fryst mango, à 225 g 1 dl florsocker 1 burk naturell kesella, 10 % Tillbehör 3 passionsfrukter 150 g hallon Gör så här 1. Krossa mandelskorporna grovt i mortel eller bryt dem i mindre bitar. Fördela i glas eller portionsskålar. 2. Kör de frysta mangobitarna med florsocker i matberedare tills de är finfördelade. Tillsätt kesellan och kör till en slät glass. 3. Portionera glassen direkt i glasen. Halvera passionsfrukten och gröp ur kärnorna över glassen. Garnera med hallonen och servera genast. Dryckestips förrätt Prosecco la Robínía Extra Dry, Italien. Nr 7486, 95 kr. Lättsamt och fräscht bubbel med toner av gula päron, citrus och med en liten druvsötma i eftersmaken. varmrätt Pinot Noir Viña Laroche 2019, Chile. Nr 2820, 89 kr. Rödvin i mjuk lite kryddig stil. Drag av jordgubbar och lakrits med en frisk finish. Servera gärna lite svalt. dessert Castiôn Moscato d´Asti 2018, Italien. Nr 7873, 95 kr. Pärlande sött vitt vin med toner av honung, fläder och syrlig lime.