[caption id="attachment_8056" align="alignnone" width="1024"] Skrei på svartkålsbädd och toppad med svamp och knaperstekt bacon. Till serveras potatismos.[/caption] Helgmeny Råraka med löjrom * Skrei i paket med svamp och bacon * Citronyoghurtglass I veckans helgmeny blir det lite lyxig start med rårakor och Kalixrom. Det är bland det godaste jag vet frasigt stekta rårakor, rom, gräddfil och lök av något slag. Den här gången hade jag gräslök och den är alltid god och mild och fin i smaken. Till huvudrätt blev det skreirygg, för nu är det verkligen säsong för skrei. Det är en underbart god fisk, jag tillagar den i papperknyten i ugnen, väldigt smidigt. Du kan förbereda dem och sedan bara sätta in dem i ugnen en kvart innan ni ska äta. Jag bottnar med fräst svartkål med salladslök och toppar torsken med svamp och knaperstekt bacon. Till det serverar jag ett gott potatismos. Skrei en speciell sorts torsk Skrei är nordarktisk torsk som simmar från Barents hav ner till norska kusten för att leka. Skrei är något alldeles speciellt, den är vit och fast i köttet och mycket god. För några år sedan fick jag och fotograf Linus Hallgren vara med ute till havs i Lofoten för att fånga skrei. Det är sådan där upplevelse som jag aldrig glömmer. Jag har gjort många resor, men den här är bland de vackraste resmålen. Tyvärr var det lite disigt när vi skulle ut och fiska så bilderna gör inte allt det vackra uppe Lofoten rättvisa. Det blåste också ordentligt, men det är otroligt fint och vackert däruppe och så fick vi njuta av fisken på många olika sätt. Skrei är verkligen en god fisk och stekt torsktungor var så fantastiskt gott. I Norge är det barnen som tjänar extra pengar på att ta hand om torsktungorna. Riktigt barnarbete, men de flitiga sägs tjäna riktigt mycket pengar. Passa på och njut nu av skrei för säsongen är inte så lång. Receptet fungerar förstås lika bra med vanlig torskrygg eller annan vit fast fisk, t ex sej, kolja eller hälleflundra. Yoghurtglass med citron En fräsch och god dessert är yoghurtglass. Här har jag fyllt glassen i skalen och sedan fryst in. Men den är ju lika god om du bara gör glassen i små formar eller i en stor. Använder du citronsskalen så ta tillvara saften som blir över och ge dig själv en riktig vitaminkick. Det går också bra att frysa in citronsaften i isbitskube så kan du använda den närhelst du behöver syra i maten. Önskar er alla en fin helg när det är dags! [caption id="attachment_8049" align="alignnone" width="1024"] På skreifiske i Loftoten i Nordnorge. Foto: Linus Hallgren[/caption] [caption id="attachment_8050" align="alignnone" width="1024"] Fiskebåtar i Lofoten på väg ut för att fisk skrei. Foto: Linus Hallgren[/caption] [caption id="attachment_8052" align="alignnone" width="1024"] Vackert och dramatiskt väder på vår fisketur i Lofoten. Foto: Linus Hallgren[/caption] [caption id="attachment_8053" align="alignnone" width="1024"] Frasig råraka med Kalixrom, gräddfil och gräslök.[/caption] Råraka med löjrom Inte bara gott som förrätt utan pefekt som mysmat på fredagskvällen, men då får du steka fler än en råraka person. Du kan även toppa dem med t ex rökt lax. 4 portioner 4 små potatisar 1/2 tsk salt smör till stekning Tillbehör rom gräddfil hackad gräslök eller fint skuren salladslök eller annan lök Gör så här 1. Riv potatisen på grova sidan av rivjärnet. Salta och blanda runt. 2. Hett upp en panna med smör och klicka ut till 4 rårakor och stek dem på medelvärme tills de får fin färg och är genomstekta. Om ni inte ska äta direkt kan du värma dem på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen vid 200° i ca 5 minuter. 3. Servera dem varma med rom, gräddfil och hackad lök. Ät och njut. [caption id="attachment_8054" align="alignnone" width="1024"] Doftande paket med skrei på svartkål och toppad med bacon och svamp. Serveras med potatismos.[/caption] Skreirygg i paket med svamp och bacon 4 portioner 4 bitar skinnfri skreirygg à ca 175 g 2 tsk salt vitpeppar 1 paket bacontärningar, 140 g 250 g champinjoner 200 g svartkål 4 salladslökar olivolja eller smör till stekning Tillbehör potatismos eller kokt potatis Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Koka potatis till mos eller som kokt potatis. 2. Salta fiskbitarna runt om. 3. Stek bacontärningarna knapriga i en torrpanna. Skiva champinjonerna och stek dem i baconfettet. Blanda sedan med det stekta baconet. 4. Skölj kålen och salladslök väl och strimla den ganska fint tvärs över. Stek kålen och löken hastigt i olivolja. Salta lätt. 5. Fördela kålen på fyra bakplåtspapper. Lägg sedan på fiskbitarna och baconfräset ovanpå. Vrid ihop till ett knyte och ställ dem på en plåt. 6. Sätt in dem mitt i ugnen och ugnsbaka ca 15 minuter. Kontrollera att fisken känns klar. Servera med potatismos eller kokt potatis. [caption id="attachment_8058" align="alignnone" width="1024"] Citronyoghurtglass. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Citronyoghurtglass En ljuvligt god och lätt syrlig citronglass som är god precis som den är eller tillsammans med bär. Den blir fin i konsistensen även utan glassmaskin.Självklart kan du i stället för att fylla skalen göra glassen i portionsfomar eller i en stor form. Den är god som den är eller med bär. 4–6 portioner 1+ 4-6 ekologiska citroner 2 äggulor 1 dl strösocker 1 msk honung 2 dl vispgrädde 1 dl turkisk eller grekisk yoghurt ca 1 msk pressad citron Gör så här 1. Börja med citronerna som du ska fylla. Tvätta frukten och skär av översta delen som lock. Skär sedan bort fruktköttet från skalkanten och gröp ur fruktkött med en liten sked i en skål. Skär eventuellt av en liten bit vid stjälkfästet för att de ska stå stadigt. 2. Vispa gulor, socker och honung pösigt. 3. Tvätta och finriv skalet av 1 citron och blanda ner det i äggsmeten. 4. Vispga grädden, blanda ner den och rör sedan ner yoghurten försiktigt. Smaka till sist av med cirka 1 msk av citronsaften tills glassen blir lagom syrlig. 5. Fyll de urgröpta skalen med glassen och ställ in dem i frysen och locken vid sidan om. Täck med folie när de är frysta. 7. Servering: Sätt på locken och låt dem stå en stund så att glassen tinar lite. Här hittar du helt annant recept på skrei i paket.